Paparolike

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Paparolike
Piper methysticum
Piper methysticum
Sistematika
Carstvo: Plantae
Divizija: Tracheophyta
Razred: Magnoliopsida
Nadred: Magnolianae
Red: Piperales
Dumortier
Porodice
vidi tekst

Paparolike (lat. Piperales), red biljaka dvosupnica kojoj pripada četiri porodice s 3.299 vrsta; to su paparovke ili Piperaceae 2.658 vrsta u 13 rodova; Aristolochiaceae 624 vrste u 8 rodova; Hydnoraceae 10 vrsta u 2 roda; Saururaceae 7 vrsta u 4 roda. To su tropske drvenaste biljke ili zeleni sitnih cvjetova, bez čaške i vjenčića.

Papar po kojemu cijeli red nosi ime podrijetlom je iz južne Indije i Šri Lanke, i jedan je od najraširenijih i najpoznatijih zaćina na svijetu. Plod su mu malena okrugla zrna. Ljutina mu je u ljusci, najljući je crni, najblaži bijeli papar a gastronomski zeleni papar, boja mu ovisi o stadiju razvoja i nisu različite vrste, negose radi u sva tri slučaja o biljci Piper nigrum.

Biljka papra može narasti do 4 metra visine, a oslonac joj je često drugo drveće po kojemu se penje.

Porodica Saururaceae vernakularno je nazvana gušterov rep, a u Sjedinjenim Državama gdje je raširena nazivaju je lizard's tail. Raste po plitkoj vodi uz bare, močvare i potoke, rijetko kada ispod površine, a često see koriste u akvaristici

Porodici Hydnoraceae pripadaju neke parazitske vrste. Rodu Hydnora domovina je Afrika a rodu Prosopanche tropska Amerika.

Dvije vrste ove porodice su invazivne, to su Houttuynia cordata i Piper aduncum, a 81 vrsta je ugrožena u porodici paparovki i 7 u porodici kopitnjkovki, od toga 5 u rodu vučjih stopa i po jedna u rodu Pararistolochia i Saruma.

Porodice[uredi | uredi kôd]

  1. Aristolochiaceae Juss.[1]
  2. Hydnoraceae C. Agardh[1]
  3. Piperaceae Giseke[1]
  4. Saururaceae Rich. ex T. Lestib.[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b c d [1] Catalogue of Life: 2017 Annual Checklist
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Paparolike
Logotip Wikivrsta
Wikivrste imaju podatke o: Piperales