Papinsko vijeće za promicanje nove evangelizacije

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Grb Svete Stolice

Papinsko vijeće za promicanje nove evangelizacije je vijeće Rimske kurije, koje je utemeljio papa Benedikt XVI. 28. lipnja 2010., uoči svetkovine svetih Petra i Pavla, s ciljem promicanja vjere u državama, gdje je katoličanstvo duboko ukorijenjeno, ali postoji kriza vjere.

Papa je prilikom uspostave Vijeća rekao da je "proces sekularizacije proizveo ozbiljnu krizu u smislu kršćanske vjere i uloge Crkve", a novo Papinsko vijeće će "promicati obnovljenu evangelizaciju" u zemljama gdje je Crkva odavno postojala", ali koje žive progresivnu sekularizaciju društva i neku vrstu pomrčine smisla za Boga". Neke od zadaća ovog Vijeća su i: produbiti teološko i pastoralno značenje nove evangelizacije, promicati uporabu Katekizma Katoličke Crkve kao bitne i sveobuhvatne formulacije sadržaja vjere ljudi našeg vremena, promicati korištenje suvremenih oblika komunikacije, kao sredstva za nove evangelizacije, širenje i primjena papinskog učiteljstva o pitanjima vezanim za novu evangelizaciju i dr.

Dana 30. lipnja 2010., papa Benedikt XVI. imenovao je kao prvog predsjednika nadbiskupa Salvatorea Fisichellu, do tada predsjednika Papinske akademije za život.[1] U radu ovog Vijeća sudjeluju i tajnik, podtajnik te članovi (kardinali, nadbiskupi i biskupi). Među članovima su i hrvatski kardinal Josip Bozanić te nadbiskup Nikola Eterović.

Dana, 25. siječnja 2013., papa Benedikt XVI., prenio je nadzor kateheze iz Kongregacije za kler u Papinsko vijeća za promicanje nove evangelizacije.[2]

Izvori[uredi | uredi kôd]