Parfumer

Izvor: Wikipedija

Parfumer je stručnjak za kreiranje parfemskih kompozicija. zbog njihovog istančanog njuha i vještine u stvaranju mirisnih kompozicija. Na osnovnoj razini, parfumer mora dobro poznavati veliki izbor sastojaka i njihovih mirisa te biti u stanju razlikovati svaki pojedinačno ili u kombinaciji s drugima. Također moraju znati kako se svaki sastojak razvija tijekom vremena.

Školovanje parfumera[uredi | uredi kôd]

Većina parfumera nije prošla stručnu obuku u ovoj umjetnosti, a mnogi su svoj zanat naučili kao šegrti kod drugog parfumera na poslu tehničara,

Zaposlenje parfumera[uredi | uredi kôd]

Većina parfumera zaposlena je u velikim mirisnim korporacijama. Neki rade isključivo za parfemsku kuću ili u vlastitim tvrtkama. Parfumer obično započinje projekt sa zadatkom svog poslodavca ili klijenta. Projekt sadrži specifikacije za željeni parfem, a klijent će često opisat svoje želje poetskim ili apstraktnim izrazima kako bi trebao mirisati ili kakve osjećaje bi trebao izazvati, zajedno s maksimalnom cijenom po litri koncentrata parfemskog ulja.

Ovaj dodatak, zajedno s namjeravanom primjenom parfema, odredit će koji će se sastojci koristiti u kompoziciji. Parfumer će zatim proći kroz proces miješanja više sastojaka i pokušat će stvoriti željene osjećaje navedene u sažetku. Ovaj proces obično traje od nekoliko mjeseci do nekoliko godina te prolazi kroz mnogo ponavljanja. Kompletan proces kreiranja parfemskih formulacija može uključivati ​​kulturna i javna istraživanja kako bi se parfem prilagodio određenom tržištu. Kompozicija će se zatim koristiti za poboljšanje drugog proizvoda kao funkcionalnog mirisa: šamponi, šminka, deterdženti, interijeri automobila, ili se izravno plasira javnosti kao samostalni proizvod - parfem. Alternativno, parfumer može jednostavno biti inspiriran da stvori parfem koji kasnije postaje tržišnim. To se češće događa u manjim ili neovisnim parfemskim kućama.

Izvori[uredi | uredi kôd]