Parlamentarni izbori u Kraljevini Jugoslaviji

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Parlamentarni izbori u Kraljevini Jugoslaviji su se održali sedam puta u razdoblju od 1918. do 1941. Na tim izborima birači su birali narodne poslanike (tj. zastupnike) za Narodnu skupštinu u Beogradu.

Povijest[uredi VE | uredi]

Država je za vrijeme svog postojanja dva puta promijenila ime. Izvorni naziv je bio Kraljevstvo Srba, Hrvata i Slovenaca (1918. - 1921.) koji je promijenjen donošenjem Vidovdanskog ustava u Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca (1921. - 1929.) te konačno Zakonom o nazivu i podjeli Kraljevine na upravna područja u Kraljevinu Jugoslaviju (1929. - 1941.).

U skladu s izmjenama državnog ustrojstva u upotrebi su bila dva izborna zakona. Na prva četiri izbora u upotrebi je bio Izborni zakon iz 1920. dok je na kasnijim izborima u upotrebi bio Izborni zakon iz 1931. Iako su se po ustavu izbori trebali održavati svake četiri godine u stvarnosti to nije bilo ostvarivo (primjerice, samo u osmogodišnjem razdoblju Vidovdanskog ustava došlo je do triju parlamentarnih izbora i 24 promjene vlada). Biračko pravo su imali svi muškarci koji su u trenutku sastavljanja biračkih popisa navršili 21 godinu i bili državljani Kraljevine SHS (odnosno Kraljevine Jugoslavije).

Izbori su se često održavali pod policijskim pritiskom čime je Vlada željela zastrašiti potencijalne oporbene glasače.

Ukupno najuspješnija stranka na parlamentarnim izborima je bila Narodna radikalna stranka koja je tri puta osvojila najveći broj mandata.

Popis parlamentarnih izbora[uredi VE | uredi]

Kraljevstvo Srba, Hrvata i Slovenaca (1. prosinca 1918. - 28. lipnja 1921.)[uredi VE | uredi]

Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca (28. lipnja 1921. - 3. listopada 1929.)[uredi VE | uredi]

Kraljevina Jugoslavija (3. listopada 1929. - 17. travnja 1941.)[uredi VE | uredi]

Literatura[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]