Poljski vrabac

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Passer montanus)
Poljski vrabac
Poljski vrabac (lat. Passer montanus)
Poljski vrabac (lat. Passer montanus)
Status zaštite
Status iucn3.1 LC hr.svg

Status zaštite: Najmanja zabrinutost (lc)

Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Aves
Red: Passeriformes
Podred: Passeri
Porodica: Passeridae
Rod: Passer
Vrsta: P. montanus
Dvojno ime
Passer montanus
(Linnaeus, 1758.)
Passer montanus

Poljski vrabac (lat. Passer montanus) je vrsta vrapca iz roda Passer. Staništa mu se nalaze u Europi i Sibiru, a križanci se nalaze i u drugim dijelovima Azije. U Australiju i SAD donijeli su ih njemački doseljenici. Promjene u načinu obrade zemlje za posljedicu imaju smanjivanje broja staništa poljskih vrabaca diljem zapadne Europe.

Opis[uredi | uredi kôd]

Dug je 12.5-14 cm, a težak je oko 24 grama. Ima raspon krila od oko 21 cm. Svijetlosmeđe je boje i ima crne pruge na gornjem dijelu tijela. Krila su smeđe boje, a noge blijedosmeđe. Hrani se malim beskralježnjacima te sjemenkama žitarica i voća. Predstavljaju veliku važnost u poljoprivredi, jer jedu neke kukce štetne u poljorivredi.

Stanište[uredi | uredi kôd]

Poljski vrabac nastanjuje pretežito seoska područja Europe (nema ga na Islandu), no u Aziji postaje gradska ptica. Na Filipinima se, pak, raširio po svim vrstama naselja, dok se u Australiji nalazi samo u seoskim dijelovima.

Razmnožavanje[uredi | uredi kôd]

Poljski vrabac se gnijezdi dvaput godišnje od travnja do srpnja. Iako se povremeno razmnožava na usamljenom drveću, najpoželjnije mjesto za razmnožavanje je nakupina staroga drveća s velikim brojem rupa koje omogućavaju izradu gnijezda izrađenih od trave, pamuka i slame. Gnijezda u domaćinstvu ponekad se grade na temeljima prijašnjega gnijezda svraka. U gnijezdu se nalazi 5-6 jaja. Iz njih se izlegnu mladi ptići za 12-13 dana. Mladi dobivaju perje za 15-18 dana.

Drugi projekti[uredi | uredi kôd]

Commons-logo.svgZajednički poslužitelj ima stranicu o temi Poljski vrabac
Wikispecies-logo.svgWikivrste imaju podatke o taksonu Poljskom vrapcu