Pavao Bizanti

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Pavao Bizanti (Kotor, 1529. - Udine, 4. ožujka 1587.), hrvatski teološki i crkvenopravni pisac iz Crne Gore.

Iz obitelji Bizanti, plemićke obitelji Hrvata[1] iz Kotora.

Doktorat obaju prava obranio je u Padovi. Nakon povratka u Kotor obavljao je poslove gradskog suca i člana svih gradskih vijeća. Papa mu daje i upravu Kotorske i Budvanske biskupije.

Njegovu ustoličenju za kotorskog biskupa pomoglo je pohvalno izvješće dubrovačkog nadbiskupa Krizostoma Calvinija, koji je nakon što je postao nadbiskup, iste godine otputovao u Kotor po papinu nalogu ispitati slučaj Pavla, biskupskog kandidata, jer su ga protivnici bili optužili za nećudoredan život. Calvinijevo izvješće riješilo je te dvojbe.[2]

Odrekao se službe kotorskog biskupa te otišao u Udine. Sprječavao je širenje protestantizma. U crkvenim poslovima bio je ortodoksan i strog; kažnjavao je svećenstvo i naređivao da se pale "heretičke" knjige.

Bio je djelatan u provođenju mjera Tridentskog koncila i autor više latinskih rasprava s područja crkvenoga prava; sačuvano je nekoliko njegovih tekstova o pastoralnoj djelatnosti.[3]

Izvori[uredi | uredi kôd]


Globe stub.svg Napomena: Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežne stranice Hrvatske enciklopedije LZMK
http://www.enciklopedija.hr/natuknica.aspx?id=7942
koji je klauzulom na stranici http://enciklopedija.hr/upute.aspx
označen slobodnom licencijom CC BY-SA 3.0

Dopusnica nije važeća!
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.
  1. Stara bokeljska književnost. Stari pisci hrvatski iz Kotora, Perasta, Dobrote, Prčanja i Budve / S. Prosperov Novak, Matica hrvatska, Zagreb, 1996.
  2. Hrvatski biografski leksikon Anto Lešić: Calvini, Hrizostom (Calvi, Calvino, Calvinus Chrisostomus, Calvi Gallinus), LZMK, Zagreb, 1989. (pristupljeno 3. rujna 2016.)
  3. Hrvatska enciklopedija Bizanti, LZMK, Zagreb (pristupljeno 3. rujna 2016.)