Pavao Kauders

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Pavao Kauders (Zagreb, 1893.Tel Aviv, 1979.) hrvatski športski dužnosnik i djelatnik židovskog podrijetla.[1]

Trgovac[uredi VE | uredi]

1912. godine završava Trgovačku akademiju i bavi se prodajom športskih rekvizita u Zagrebu.

Športski djelatnik[uredi VE | uredi]

Od 1913. godine je uz Milana Grafa jedini hrvatski nogometni sudac s položenim sudačkim ispitom. Na osnivačkoj skupštini Jugoslavenskog nogometnog saveza izabran je za člana upravnog i poslovnog odbora. Prvi je tajnik Zagrebačkog nogometnog podsaveza, a od 1921. godine i njegov podpredsjednik. Sudjelovao je u osnivanju sudačke nogometne organizacije 1919. godine u Zagrebu. Do 1941. godine, dok je živio u Zagrebu, bio je aktivan u Jugoslavenskom olimpijskom odboru i u više zagrebačkih nogometnih klubova. Sastavljao je pravila i pravilnike JNS-a, te bio veliki propagator nogometa i tumač modernih pravila nogometne igre.

Novinar[uredi VE | uredi]

Prvo izdanje Nogometnih pravila objavio je 1. ožujka 1920. godine. Zajedno s Mariom Riegerom 1921. godine objavljuje Športski kalendar, prvi godišnjak koji sustavno objavljuje rezultate brojnih športskih grana. Bio je športski izvjestitelj i urednik športske rubrike Jutarnjeg lista.

Izvori i napomene[uredi VE | uredi]

  1. Ognjen Kraus, 1998, str. 264

Literatura[uredi VE | uredi]

  • Kraus, Ognjen (1998). Dva stoljeća povijesti i kulture Židova u Zagrebu i Hrvatskoj., Zagreb: Židovska općina Zagreb ISBN 953-96836-2-9