Pavica Hrazdira

Izvor: Wikipedija

Pavica Hrazdira, rođ. Milić (Ivanec, 28. lipnja 1895.11. ožujka 1975.), bila je ivanečka književnica, poduzetnica, predsjednica HPD "Ivančica" Ivanec.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Između dva svjetska rata bila je aktivna sudionica ivanečkog društvenog života; spisateljica, amaterska glumica, predsjednica planinarskog društva i poduzetnica u rudarstvu. Novele i pripovijetke o ivanečkoj sirotinji počela je pisati 1922. godine. Prozni radovi prožeti su socijalnom i društvenom tematikom koji vjerno oslikavaju teške životne prilike sela i rudarskih obitelji nakon Prvog svjetskog rata. Pavičinu pripovjednu prozu karakteriziraju osebujni likovi u sukobu s okolinom zbog nemogućnosti ostvarenja svojih ideala. Vješto je portretirala i psihološki analizirala seoske žene, mladiće i seljake-traumatizirane povratnike iz ratova u maloj sredini, koja sa zavišću, a ponekad i neprikrivenom zlobom stvara prepreke njezinim junacima. Najčešće je to nesebična seoska sirotinja kojoj život ništa nije dao, naprotiv sve je oduzimao, pa je ishod uvijek tragičan.[1] Svoje novele opisala je sljedećim riječima: "Opisivala sam bijedu...u tim mojim radovima sve je faktički točno i istinito: bila je velika bijeda, opisana kakva je onda bijeda bila'...[2] U "Varaždinskim novostima" pisala je o ljepoti Ivanščica i djelatnosti planinarskog društva. Osim proze, pisala je putopise i pjesme. Njezinu pjesmu Ivanečke sele, kasnije preimenovanu u popijevku Poleg jedne velke gore koju je uglazbio je ivanečki skladatelj Rudolf Rajter. Popijevka je ubrzo postala omiljena među Ivančanima, pa i šire, te je postala tako velika da se smatra pučkom kajkavskom popijevkom.

Djela[uredi | uredi kôd]

Novele i pripovijetke[uredi | uredi kôd]

Putopisi[uredi | uredi kôd]

  • Uzduž po Hrvatskome zagorju
  • Od Mangarta do Triglava

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Kraš, M. Znameniti Ivančani. // Zbornik 600 godina Ivanca / uredio: akademik Andre Mohorovičić. Varaždin : TIVA Varaždin. Str. 341.
  2. Kraš, M. Ivanec : prilozi povijesti Ivanca do 1940. godine. Varaždin : Tiskara Varteks, 1996.