Pavol Országh Hviezdoslav

Izvor: Wikipedija
Pavol Országh Hviezdoslav (1849. – 1921.)

Pavol Országh Hviezdoslav (Vyšný Kubín mađ. Felsőkubin, 2. veljače 1849.Dolný Kubín mađ. Alsókubin, 8. studenog 1921.) je bio slovački pjesnik, dramaturg, prevoditelj, a jedno vrijeme i zastupnik čehoslovačkog parlamenta.

Rođen je kao Pavol Országh u Gornjem Kubinu u tadašnjoj Ugarskoj (današnja Slovačka). Njegova majka je bila Slovakinja, a otac Mađar. Od 1875. kao pseudonim koristio je ime Hviezdoslav (Zvjezdoslav). Do te godine koristio se i pseudonimom Jozef Zbranský. Rođen je u siromašnoj obitelji. Školu je završio u Miskolcu i Kežmaroku, a diplomirao je pravo u Prešovu (1870.), gdje je sudjelovao u pripremi almanaha "Napred", koji označava početak nove generacije u slovačkoj književnosti. Zatim se zaposlio na sudu u Donjem Kubinu. Nakon toga, od 1875. do 1899. bio je odvjetnik u Námestovu, a potom opet u Donjem Kubinu.

Godine 1919. imenovan je vođom ponovo osnovane Matice slovačke (slk. Matica slovenská). Književni teoretičari smatraju ga najvažnijim slovačkim pjesnikom svih vremena. Najprije je koristio tradicionalni stil pisanja, a kasnije je pisao pod utjecajem parnasizma i modernizma.

Umro je u Donjem Kubinu u tadašnjoj Čehoslovačkoj (današnja Slovačka). Danas gotovo svaki grad u Slovačkoj nosi ulicu njemu u čast.