Peñón de Vélez de la Gomera

Izvor: Wikipedija
Dodaj infookvir "poluotok".
(Primjeri uporabe predloška)
Peñón de Vélez de la Gomera

Peñón de Vélez de la Gomera (arapski: حجر بديس, romanizirani: Hajar Badis) je španjolska eksklava i stjenoviti plimni otok, u zapadnom Sredozemnom moru, povezan s marokanskom obalom pješčanom prevlakom. Također je povezan s manjim otočićem na istoku, La Isleta, stjenovitom prevlakom. Plimni otok nazvan je Hajar Badis (Badisova stijena) i bio je povezan s gradom Badis.

Vélez de la Gomera, zajedno s La Isletom, predmoderni je prekomorski posjed poznat kao plaza de soberanía. Njime upravlja španjolska središnja vlada,[1] a stanovništvo se sastoji samo od malog broja španjolskog vojnog osoblja.


Njegova granica s Marokom je 80 m, što je čini jednom od najkraćih međunarodnih granica na svijetu.

Geografija[uredi | uredi kôd]

Ilustrirani umetak koji prikazuje es. Peñón de Vélez de la Gomera iz karte Feza i Kraljevine Maroko Jodocusa Hondiusa iz 1606.

Peñón de Vélez de la Gomera nalazi se 119 km jugoistočno od Ceute. Bio je to prirodni otok u Alboranskom moru do 1930. godine, kada je ogromna oluja s grmljavinom isprala velike količine pijeska u kratki kanal između otoka i afričkog kontinenta. Kanal je pretvoren u tombolo, a otok je postao poluotok, povezan s marokanskom obalom 85 m dugom pješčanom prevlakom, što je najkraći dio kopnene granice na svijetu. S dužinom od 400 m sjeverozapad-jugoistok i širinom do 100 m, pokriva oko 1,9 ha.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Trenutačni španjolski posjedi u sjevernoj Africi
Gravura es. Peñón de Vélez de la Gomera 1692 , Lucasa Vostermansa iz Antwerpena

Portugal i Španjolska donijeli su sporazum 1496. kojim su zapravo uspostavili svoje zone utjecaja na sjevernoafričkoj obali. Kao rezultat toga, Španjolska je mogla zauzeti teritorij samo istočno od Peñón de Véleza. Ovo ograničenje okončano je Iberskom unijom Portugala i Španjolske 1580. pod Filipom II. nakon bitke kod Alcácer Quibira 1578., kada je Španjolska počela poduzimati izravne akcije u Maroku, poput okupacije Larachea.

Godine 1508. Španjolska je pokrenula uspješnu ekspediciju pod zapovjedništvom Pedra Navarra da zauzme es. peñón nalazi se blizu Badisa, drže ga gusari koji su neprestano napadali i pljačkali obalu južne Španjolske.

Godine 1522. Španjolska je izgubila es. peñón u napadu marokanskih Berbera koji je rezultirao smrću cijelog španjolskog garnizona. Ali Abu Hassun, novi Wattasidski vladar Maroka 1554., tada je dao es. peñón osmanskim trupama koje su mu pomogle u osvajanju prijestolja.[2]

Osmanlije su ga koristili kao bazu korsarima koji su djelovali u području Gibraltarskog tjesnaca. Sa'di sultan Abdallah al-Ghalib bio je uznemiren ovom aktivnošću, strahujući da bi Osmanlije mogle iskoristiti grad Badis kao bazu iz koje bi krenuli u osvajanje Maroka. Godine 1564. prisilio je Marokance da evakuiraju grad i es. peñón , koju je predao Španjolcima. Marokansko stanovništvo se povuklo u kasbu Senada.[3]

Godine 2012. područje je napala skupina marokanskih aktivista koji pripadaju Komitetu za oslobođenje Ceute i Melille, čiji je vođa bio Yahya Yahya.[4]

Uprava[uredi | uredi kôd]

Peñón de Vélez de la Gomera je pod izravnom upravom vlade u Madridu.[5][6]

Prijevoz[uredi | uredi kôd]

Do teritorija se prvenstveno dolazi helikopterom preko heliodroma koji se nalazi na gornjim dionicama. Područje za slijetanje nalazi se na južnom kraju u blizini kopnenog ulaza u es. Peñón de Vélez de la Gomera .

Povezani članci[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. González, Mónica Ceberio Belaza, Ignacio Cembrero, Miguel. 17. rujna 2012. The last remains of the Spanish empire. EL PAÍS (engleski). Pristupljeno 31. srpnja 2020.
  2. Kissling, Hans Joachim; Spuler, Bertold; i dr. 29. listopada 1996. The Last Great Muslim Empires: History of the Muslim World. Prijevod: Bagley, F. R. C. Markus Wiener Publishers. Princeton, New Jersey. str. 103. ISBN 978-1-55876-112-4. Pristupljeno 29. listopada 2018. Prenosi Google Books
  3. . ISBN 9004081143 Parametar |title= nedostaje ili je prazan (pomoć)
  4. Sánchez, Paqui. 29. kolovoza 2012. Cuatro activistas marroquíes intentan ocupar el Peñón de Vélez de la Gomera. El Mundo (španjolski)
  5. Moroccans eye Spanish enclave across tiny border. The National (engleski). 16. srpnja 2017. Pristupljeno 31. srpnja 2020.
  6. Europe :: Spain — The World Factbook - Central Intelligence Agency. www.cia.gov. Inačica izvorne stranice arhivirana 10. svibnja 2017. Pristupljeno 1. kolovoza 2020.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Peñón de Vélez de la Gomera