Peter Sellers

Izvor: Wikipedija
Peter Sellers
Peter Sellers
Peter Sellers 1973.
Rodno ime Richard Henry Sellers
Rođenje 8. rujna 1925., Southsea, Velika Britanija
Smrt 24. srpnja 1980., London, Velika Britanija
Supruga Anne Howe (1951.-1961.)
Britt Ekland (1964.-1968.)
Miranda Quarry (1970.-1974.)
Lynne Frederick (1977.-1980.)
Portal o životopisima
Portal o filmskoj umjetnosti

Peter Sellers (Southsea, Hampshire, 8. rujna 1925.London, 24. srpnja 1980.), britanski filmski komičar i glumac. Najpoznatiji je ostao po ulgama u serijalu Pink Panther, Dr. Strangelove i Dobro došli, gospodine Chance.

Mlade godine[uredi | uredi kôd]

Peter Sellers je rođen 1925. kao Richard Henry Sellers te je pohađao katoličku školu, makar je njegova majka Agnes (Peg) zapravo bila židovske vjeroispovijesti a otac Bill protestantske. Roditelji su bili vrlo pažljivi prema njemu jer su već imali jednog sina koji je preminuo pri porodu. Na svoj 18. rođendan je bio unovačen u britansku vojnu zrakoplovnu službu, gdje je zabavljao vojnike oponašenjem svojih nadređenih, a nakon završetka 2. svjetskog rata se je neuspješno pokušao zaposliti kod BBC-a, sve dok nije na telefonu nazvao Roya Speera, producenta BBC-jevog radijskog programa "Show Time", te se predstavio lažno kao slavna radio zvijezda kako bi preporučio sam sebe za posao.

Karijera[uredi | uredi kôd]

Karijeru je započeo na radio showu BBC-a "The Goon Show" da bi kasnije započeo uspješnu karijeru i na filmu u komedijama. Sellers je ostao zapamćen kao slavni i popularni komičar, poznat po sposobnosti maskiranja i promjene glasa, a osvojio je i nagradu BAFTA za film "I'm All Right Jack". Svoj talent prerušavanja najzornije je dokazao u filmu "Dr. Strangelove" iz 1964. (koji je režirao Stanley Kubrick) u kojem je glumio čak tri lika; predsjednika, pukovnika i ludog znanstvenika. Te je godine, u šaljivom pothvatu, postao i prvi muškarac koji je bio na naslovnici Playboya.

Postao je vrlo popularan kao inspektor Clouseau u filmskom serijalu "Pink Panther", iako je bilo poznato da je mrzio tu ulogu. U 70-ima je bilježio same neuspjehe u karijeri, sve do hvaljene satire "Dobrodošli, g. Chance" (1979.) za koju je osvojio najviše nagrada u karijeri i koju je pokušavao snimiti 7 godina odtkada je ostao duboko fasciniran pročitavši knjigu Jerzya Kosinskog "Prisutnost". U nekoliko navrata je izjavio da igrati glavnog junaka u tom filmu, Chancea Gardnera, bilo vrlo intimno iskustvo i da se s njim došao najbliže ikada igrajući sebe.

Bio je vegetarijanac. Imao je troje djece, jednog sina i dvije kćerke, te četiri braka - oženio se za Anne Howe, Britt Ekland (s kojom je doživio svoj prvi infarkt s 38 godina, u 1964., u istoj godini kada se sklopili brak[1]), Mirandu Quarry te Lynne Frederick. Umro je 1980. s 54 godine od infarkta.

Zanimljivosti[uredi | uredi kôd]

Filmografija[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Sikov, Ed (2002). Mr. Strangelove: a biography of Peter Sellers. Pan MacMillan. ISBN 0283072970

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]