Peter Sellers

Izvor: Wikipedija
Peter Sellers
Peter Sellers
Peter Sellers 1973.
Rodno ime Richard Henry Sellers
Rođenje 8. rujna 1925. ( Southsea, Velika Britanija)
Smrt 24. srpnja 1980. ( London, Velika Britanija)
Supruga Anne Howe (1951.-1961.)
Britt Ekland (1964.-1968.)
Miranda Quarry (1970.-1974.)
Lynne Frederick (1977.-1980.)
Portal o životopisima
Portal o filmskoj umjetnosti

Peter Sellers (Southsea, Hampshire, 8. rujna 1925.London, 24. srpnja 1980.), britanski filmski komičar i glumac. Najpoznatiji je ostao po ulgama u serijalu Pink Panther, Dr. Strangelove i Dobro došli, gospodine Chance.

Mlade godine[uredi | uredi kôd]

Peter Sellers je rođen 1925. kao Richard Henry Sellers te je pohađao katoličku školu, makar je njegova majka Agnes (Peg) zapravo bila židovske vjeroispovijesti a otac Bill protestantske. Roditelji su bili vrlo pažljivi prema njemu jer su već imali jednog sina koji je preminuo pri porodu. Na svoj 18. rođendan je bio unovačen u britansku vojnu zrakoplovnu službu, gdje je zabavljao vojnike oponašenjem svojih nadređenih, a nakon završetka 2. svjetskog rata se je neuspješno pokušao zaposliti kod BBC-a, sve dok nije na telefonu nazvao Roya Speera, producenta BBC-jevog radijskog programa "Show Time", te se predstavio lažno kao slavna radio zvijezda kako bi preporučio sam sebe za posao.

Karijera[uredi | uredi kôd]

Karijeru je započeo na radio showu BBC-a "The Goon Show" da bi kasnije započeo uspješnu karijeru i na filmu u komedijama. Sellers je ostao zapamćen kao slavni i popularni komičar, poznat po sposobnosti maskiranja i promjene glasa, a osvojio je i nagradu BAFTA za film "I'm All Right Jack". Svoj talent prerušavanja najzornije je dokazao u filmu "Dr. Strangelove" iz 1964. (koji je režirao Stanley Kubrick) u kojem je glumio čak tri lika; predsjednika, pukovnika i ludog znanstvenika. Te je godine, u šaljivom pothvatu, postao i prvi muškarac koji je bio na naslovnici Playboya.

Postao je vrlo popularan kao inspektor Clouseau u filmskom serijalu "Pink Panther", iako je bilo poznato da je mrzio tu ulogu. U 70-ima je bilježio same neuspjehe u karijeri, sve do hvaljene satire "Dobrodošli, g. Chance" (1979.) za koju je osvojio najviše nagrada u karijeri i koju je pokušavao snimiti 7 godina odtkada je ostao duboko fasciniran pročitavši knjigu Jerzya Kosinskog "Prisutnost". U nekoliko navrata je izjavio da igrati glavnog junaka u tom filmu, Chancea Gardnera, bilo vrlo intimno iskustvo i da se s njim došao najbliže ikada igrajući sebe.

Bio je vegetarijanac. Imao je troje djece, jednog sina i dvije kćerke, te četiri braka - oženio se za Anne Howe, Britt Ekland (s kojom je doživio svoj prvi infarkt s 38 godina, u 1964., u istoj godini kada se sklopili brak[1]), Mirandu Quarry te Lynne Frederick. Umro je 1980. s 54 godine od infarkta.

Zanimljivosti[uredi | uredi kôd]

Filmografija[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Sikov, Ed (2002). Mr. Strangelove: a biography of Peter Sellers. Pan MacMillan. ISBN 0283072970

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]