Prijeđi na sadržaj

Petrolina

Izvor: Wikipedija
Petrolina
DržavaBrazil

Vlast
 • GradonačelnikFernando Bezerra de Souza Coelho

Površina
 • Ukupna4756,8 km²
Visina376 m

Stanovništvo (2004.)
 • Entitet247.322

Stranicawww.petrolina.pe.gov.br
Zemljovid

Položaj u Brazilu

Petrolina je grad u državi Pernambuco, u Brazilu. Po popisu iz 2000. godine, u gradu je živjelo 188,700, na površini od 4756,8 km².

Položaj

[uredi | uredi kôd]

Grad je smješten na lijevoj strani rijeke Sao Francisco, a preko rijeke, na drugoj strani se nalazi grad blizanac, Juazeiro, Bahia. Ova dva grada međusobno povezana mostom, zajedno čine urbanu zonu od oko 500.000 stanovnika.

Udaljenosti

[uredi | uredi kôd]

Salvador 495 km

Recife 790 km

Rio de Janeiro 1906 km

Gospodarstvo

[uredi | uredi kôd]

Ovo područje je najpoznatije po poljoprivredi, koja se je počela razvijati, kada je počelo i navodnjavanje sušnijih dijelova u pozadini.

Izgradnja umjetnog jezera Sobradinho na rijeci São Francisco, omogućila je velike količine vode za navodnjavanje čitave lijeve i desne strane rijeke, koje su do tada bile prilično isušene i neplodne. Navodnjavanje, u kombinaciji s konstantnom temperaturom, tijekom cijele godine, stvorilo je ogroman poljoprivredni potencijal. Najčešće se uzgajaju voće i povrće, pa je ova regija i najveći brazilski izvoznik voća i povrća.

Nekada uspavani gradovi na rijeci, Juazeiro i Petrolina, postaju poljoprivredni centri. Ovo otvara nova radna mjesta, što privlači ljude u ove gradove. Jedina dva mjesta u unutrašnjosti sjeverozapadnog Brazila koja su povećala broj stanovnika su Petrolina i Juazeiro (Petrolina-Juazeiro, kako ih često zajedno zovu). Broj stanovnika u ova dva grada se za dvadeset godina uvećao s 50%.

Osim voća i povrća, također je značajno i stočarstvo, ali samo u lokalnim okvirima.

Klima

[uredi | uredi kôd]

Klima je topla i suha. Petrolina pripada polusuhom pojasu sjeveroistočnog Brazila s malo padalina, koje variraju tijekom čitave godine. Kišno razdoblje je od prosinca do svibnja, a sušno od lipnja do studenog. S druge strane, dnevne temperature malo variraju u toku godine. U najtoplijim mjesecima (od rujna do siječnja), prosječna temperatura je oko 27 °C, a u najhladnijim (od veljače do kolovoza) oko 24 °C.

Zastava

[uredi | uredi kôd]

Zastavu grada je kreirao Armindo Trajano Maia. Službeno je usvojena, kao zastava grada 26. rujna 1971. godine. Zelena boja na zastavi predstavlja blagostanje koje donosi navodnjavanje okoline, žuta boja predstavlja rijeku Sao Francisco, a crvena boja predstavlja krv hrabrih koji su stvorili grad. Vesla na zastavi predstavlja stanovništvo koje živi uz rijeku, a kaktus (Cereus Peruvianus) predstavlja stanovništvo koji živi u pozadini.

Vanjske poveznice

[uredi | uredi kôd]