Prijeđi na sadržaj

PewDiePie

Izvor: Wikipedija
Felix Arvid Ulf Kjellberg

Felix Arvid Ulf Kjellberg (Göteborg, 24. listopada 1989.), poznatiji po imenu PewDiePie, je švedski youtuber najpoznatiji po svojim video uradcima na servisu YouTube gdje ima preko 100 milijuna pretplatnika.

Rani život

Rođen je 1989. godine u Göteborgu, u Švedskoj. 2011. godine ušao je u Chalmers sveučlište za tehnologiju koje je brzo napustio zbog fokusa na svoju Youtube karijeru. Evo što je PewDiePie rekao o napuštanju sveučilišta: "U početku je to bilo posve apsurdno. Mislim za ulazak u tu školu potrebno je imati sve dobre ocjene, a meni se nekako više sviđalo raditi svoje video uradke kako igram igrice i prodavati hot-dogove na štandu."

Kasni život

29. travnja 2020. kanal je službeno postao 10 godina star, što je proslavio videom.

Felix Kjellberg i Marzia Kjellberg (rođena kao Marzia Bisognin) vjenčali su se 19. kolovoza 2019. godine, nakon što su proveli gotovo osam godina kao par. Felix Kjellberg postao je otac svojemu djetetu rođenog u Japanu 11. srpnja 2023. kojega su nazvali Björn.

Nakon svog provetka u Velikoj Britaniji i Europi, odluku da se preseli u Japan donio je 2022. godine. Od tada provodi svoje dane tamo, a to se većinom smatra kao njegov "odlazak u mirovinu" jer sve manje stvara nove video zapise, te se više obazire na svoje zdravlje i obitelj.

YouTube karijera

Format kanala

PewDiePie-ev kanal je većinom kanal za gledanje komentiranja videoigara, što je vrlo kvalitetno s obzirom na to da igrači moraju vidjeti kako izgleda neka igrica prije nego što je kupe. U rano doba kanal je prvenstveno bio poznat zbog horor igrica (u prvom redu Slender i Amnesia: The Dark Descent), no kako je kanal rastao, PewDiePie je sve više igrao indie igrice. Njegovi video uradci su ispunjeni energijom, sarkastični i zabavni. Zadnjih godina njegov kanal se sastoji od sarkastičnog komentiranja internet meme-ova i YouTube drama i igranja Minecraft igrice.

Potezi njegova potpisa

  • "Brofist" - pozdrav na kraju svakog njegovog videa

Porijeklo imena

  • Ime PewDiePie dolazi iz imena njegovog prvog kanala PewDie.
  • Pew je zvuk metka iz Star Warsa, Die na engleskom znači "umrijeti", a Pie na engleskom znači "pita".

Humanitarne akcije

  • Osim po snimanjima videa, PewDiePie je poznat po humanitarnim akcijama. Dosad je prikupio oko 2 milijuna dolara za djecu u Africi.
  • Nakon eksplozije u Beirutu 4. kolovoza 2020. PewDiePie je prikupio sto tisuća dolara za Libanonski Crveni križ uz pomoć svojih gledatelja.
  • Tijekom prijenosa uživo za događaj zvan "Thankmas" koji je vodio Seán William McLoughlin, 13. prosinca 2020. PewDiePie je pridonio 145,442 dolara za Dan Crvenih Nosova uz pomoć svojih gledatelja.

"Ova knjiga vas voli"

  • Sredinom 2015. PewDiePie je objavio knjigu "Ova knjiga vas voli", parodiju na knjige za samopomoć punu šala, aforizama i njegovih crteža koji će vam "uljepšati dan".
  • Sto dvanaest tisuća kopija te knjige je bilo prodano, prema podacima kompanije Nielsen.

Nagrade

  • 2013. godine osvojio je Starcount Social Awards za najboljeg internetskog zabavljača, a 2014. je osvojio i Teen Choice Awards za web zvijezdu.
  • 2016. bio je nominiran za YouTuber-a godine, a 2017. je ljudima bio najdraža zvijezda na servisu YouTube.

Izvori