Phaethon

Izvor: Wikipedija
Phaethontidae
Phaethon rubricauda
Sistematika
Carstvo:Animalia
Koljeno:Chordata
Razred:Aves
Infrarazred:Neognathae
Red:Phaethontiformes
Porodica:Phaethontidae
Brandt, 1840.
Rod:Phaethon
Vrste
3, vidjeti u tekstu
Baze podataka

Phaethontidae, ptice bez hrvatskog naziva ali ponekada zvane tropikovke i tropičarke, su morske ptice iz razreda ptica. Sastoje se od tri vrste:

Opis[uredi | uredi kôd]

Phaethontidae su srednje veličine, 80-110 cm duge, s rasponom krila od 90-110 cm. Robusne su, ali aerodinamičnog oblika. Imaju dva duga centralna repna pera koja su fleksibilna. Rep je klinastog oblika. Imaju malene noge, zdjelicu i stopala, i vrlo loše hodaju po zemlji. Za razliku od toga, grudni pojas je snažan, a mišići za letenje su krupni i grudna kost je duboko postavljena. Kljun je crvene ili žute boje, ravan, zašiljen, nazubljen i s nosnicama nalik na proreze. Imaju krupne i tamne oči. Perje je vodonepropusno, srebrnobijele boje, s tragovima crne boje na leđima i krilima, a neke ptice imaju primjese ružičaste ili zlatne boje. Ne postoji razlika između mužjaka i ženki, osim što je kod mužjaka unutrašnje repno perje duže.

Ove ptice se hrane ribama i lignjama, same ili u malim jatima, nikada u velikim jatima kao galebovi.

Oglašavaju se piskavim kricima.

Razmnožavanje[uredi | uredi kôd]

Phaethontidae se pare kada napune 2-5 godina, ali uglavnom između treće i četvrte. Izvode kompleksno udvaranje i do 100 metara iznad tla. Ženka nese jedno jaje crvenkastosmeđe boje na golo tlo ili u rupama u liticama i drveću. Jaje inkubiraju oba spola 40-46 dana. Nemaju ogoljeni dio kože na trbuhu za ležanje na jajima, pa toplota dolazi do jaja kroz perje na trbuhu. Mladnuci su bijeli s crnim prugama, bez dugih repnih pera. Kada ptići napuste gnijezdo, potpuno su samostalni i roditelji ih više ne hrane.

Rasprostranjenost[uredi | uredi kôd]

Staništa ovih ptica su oceani, i većinu svog života provode tamo. Na kopno dolaze samo da bi se gnijezdile. Nastanjuju sva tri oceana (Atlantski, Indijski i Tihi) te tropska i suptropska područja. Nijedna vrsta nije ugrožena. Na nekim mjestima ljudi ih još uvijek love zbog prelijepog perja.

Drugi projekti[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Phaethontidae
Wikivrste imaju podatke o taksonu Phaethontidae