Pidžama

Izvor: Wikipedija
Ženska pidžama s uzorkom.
Žena u pidžami.

Pidžama (eng. pajamas ili pyjamas iz perz. pai - noga i jama - odjeća) je odjevni predmet namijenjen nošenju tijekom spavanja. Izvorno potječe s područja Indijskog potkontinenta, gdje je pojam pidžame uključivao skup odjevnih predmeta za nošenje unutar kuće s različitim vrstama materijala, oblikovanja, podstave i dr.

Sama riječ pidžama preuzeta je iz hindustanskog pāy-jāma oko 1800. godine,[1] koja potječe iz perzijskog pāy-jāmeh, a koristila se za spojeve majice i hlača različitih dužina ili materijala.[2] U Indiju su pidžame donijeli muslimani,[3] a tijekom britanske kolonijalne vladavine (Istočnoindijska kompanija) prihvaćaju je i Europljani.

Materijali i dizajn[uredi | uredi kôd]

Izrađuju se od mekih tkanina poput pamuka, svile ili satena, ali i od umjetnih (sintetskih) materijala kao što je poliester. S obzirom na to da se koristi za spavanje, u pravilu treba biti udobna i široka. Ranije je muška pidžama bila flanelska i na pruge, a ženska svijetlih boja, dok su cvjetovi bili najčešći dezen.

Tehnologija[uredi | uredi kôd]

Najnovije tehničko dostignuće su svilene dermasilk pidžame s kapuljačom koje obavljaju termoregulaciju tjelesne temperature, ali i štite od bakterija i alergija.

Popularna kultura[uredi | uredi kôd]

Brojne su referencije vezane uz pidžame u popularnoj kulturi, posebice filmu i fotografiji, gdje može alegorijski označavati uspavanost portretiranog čovjeka ili slabost, jer su pidžame odjeća pacijentima tijekom boravka u bolnici.

Najpoznatija franšiza vezana uz pidžame su Banane u pidžamama, dječja televizijska serija s inačicama računalne igre i igračkama.

U razgovornom jeziku uvriježio se pojam zabave u pidžamama (eng. Pyjama party) kao oblik zabavnog okupljanja ljudi.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Volo, James M. The Boston Tea Party: The Foundations of Revolution: The Foundations of Revolution. ABC-CLIO, 2012. str. 51. ISBN 9780313398759
  2. Lewandowski, Elizabeth J. The Complete Costume Dictionary. Scarecrow Press, 2011. str. 216. ISBN 9780810877856.
  3. Omoniyi, Tope. The Cultures of Economic Migration: International Perspectives. Routledge, 2016. str. 228, ISBN 978-1-317-03654-8

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Pidžama