Pismo pape Ivana VIII. knezu Domagoju

Izvor: Wikipedija

Pismo pape Ivana VIII. knezu Domagoju, pismo koje je 874. godine uputio papa Ivan VIII. (872. – 882.) hrvatskom knezu Domagoju (864. – 876.). U njemu ga oslovljava "slavnom knezu Domagoju" (lat. Domagoi duci glorioso), ali ga opominje da ubuduće ne kažnjava smrtnom kaznom urotnike, koji mu rade o glavi, već da ih kazni izgonom iz države. Također, opominje ga da se obračuna s gusarima koji pljačkaju Jadranskim morem i obalom u njegovo ime (sub pretextu tui nominis).[1][2]

Pismu je prethodilo otkrivanje urote protiv kneza Domagoja, nakon koje se, glavni urotnik sklonio kod svećenika Ivana, koji mu je pružio utočište. Naposljetku je urotnik ipak uhvaćen i osuđen na smrt, a svećeniku Ivanu je zabranjeno obavljanje svećeničke službe i bio je izvrgnut progonu. Stoga se uputio u Rim, gdje je zatražio papinu pomoć. Papa Ivan VIII. šalje ga natraga u Hrvatsku upravo s tim pismom.

Pismo je sačuvano u dva fragmenta. Fragment koji govori o nemirima u Domagojevoj državi sačuvan je u kodeksu iz 12. stoljeća, koji se čuva u British Museumu u Londonu, dok je drugi dio pisma, koji se odnosi na papinu opomenu knezu zbog gusarskih aktivnosti, sačuvan u zbirci kanonskih zakona pod naslovom Concordantia discordantium canonum, koje oko 1140. godine dao izraditi benediktinac Gracijan.

Bilješke[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Wikizvora
Logotip Wikizvora
WikIzvor ima izvorni tekst na temu: Pismo pape Ivana VIII. knezu Domagoju