Prijeđi na sadržaj

Planinski galeb

Izvor: Wikipedija
Planinski galeb
Galeb u sezoni parenja
Status zaštite

Status zaštite: Najmanja zabrinutost (lc)[1]
Sistematika
Carstvo:Animalia
Koljeno:Chordata
Razred:Aves
Red:Charadriiformes
Podred:Lari
Porodica:Laridae
Potporodica:Larinae
Rod:Chroicocephalus
Vrsta:C. brunnicephalus
Dvojno ime
Chroicocephalus brunnicephalus
(Jerdon, 1840., zapadna obala indijskog potkontinenta)
Sinonimi
Larus brunnicephalus
Baze podataka

Planinski galeb (Chroicocephalus brunnicephalus) je mali galeb koji se gnijezdi na visokim visoravnima središnje Azije od Tadžikistana do Ordosa u Unutrašnjoj Mongoliji. Selica je, zimuje na obalama i velikim kopnenim jezerima Indijskog potkontinenta. Kao što je slučaj s mnogim galebovima, tradicionalno se stavljao u rod Larus.

Ovaj se galeb razmnožava u kolonijama u velikim tršćacima ili močvarama ili na otocima u jezerima, gnijezdeći se na tlu. Kao i većina galebova, zimi je vrlo društven, kako tijekom hranjenja tako iu večernjim skloništima. Nije pelagijska vrsta i rijetko se viđa u moru daleko od obala.

Hrani se odvažno i oportunistički, pa će s jednakim žarom prekapati smeće u gradovima i loviti beskralješnjake na oranicama.

Smeđi galeb je nešto veći od riječnog galeba (Chroicocephalus brunnicephalus). Ljeti odrasla jedinka ima blijedosmeđu glavu, svjetliju od one riječnog galeba, blijedo sivo tijelo i crveni kljun i noge. Crni vrhovi primarnih pera krila imaju uočljiva bijela "ogledala". Podkrilje je sivo s crnim letnim perima. Smeđa kapuljača se gubi zimi, ostavljajući samo tamne okomite pruge.

Ovoj ptici trebaju dvije godine da dostigne zrelost. Ptice prve godine imaju crnu traku na repu, više tamnih područja na krilima i, ljeti, manje homogenu kapuljaču.

Ovo je bučna vrsta, posebno u kolonijama.

Izvori

[uredi | uredi kôd]
  1. BirdLife International. 2004. Larus brunnicephalus. IUCN Red List of Threatened Species. 2004. Pristupljeno 5. svibnja 2006.CS1 održavanje: ref=harv (link)
  • Birds of India by Grimmett, Inskipp and Inskipp, ISBN 0-691-04910-6
  • Pons J.M., Hassanin, A., and Crochet P.A.(2005). Phylogenetic relationships within the Laridae (Charadriiformes: Aves) inferred from mitochondrial markers. Molecular Phylogenetics and Evolution 37(3):686-699

Vanjske poveznice

[uredi | uredi kôd]
Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Chroicocephalus brunnicephalus
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Chroicocephalus brunnicephalus
Wikivrste imaju podatke o taksonu Chroicocephalus brunnicephalus