Gorje

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Planinski lanac)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Ande, najduže gorje na svijetu (računalna simulacija snimke iz orbite)

Gorje, Planinski lanac ili Planinski vijenac, velika masa koja se sastoji od planina s ili bez vrhova, usko povezana u položaju, smjeru, obliku i razdoblju. Izraz gorje ponekad se koristi kako bi se kombiniralo nekoliko geoloških funkcija koje su geografski (regionalno) u vezi.

Gorja su obično segmentirani po visoravnima ili planinskim prijevojima i dolinama. Pojedinačne planine u jednom gorju ne moraju nužno imati ista geološka obilježja, iako najčešće imaju.

Ekstremna gorja[uredi | uredi kôd]

Najduži svjetski planinski lanac su Ande, koji se protežu zapadnom obalom Južne Amerike i imaju dužinu od čak 7200 km. Himalaja je gorje sadrži najviše svjetske vrhove, a među njima i Mount Everest (8848 m).

Klima[uredi | uredi kôd]

Gorja određuju klimu u područjima u kojima se nalaze. Kada se voda ispari iz mora i krene prema planinskim vrhovima, tijekom dolaska u viša područja rashladit će se i tako proizvoditi kišu ili snijeg. No, kada taj zrak pređe planinu i počne se spuštati, bit će suh i neće donijeti kišu s druge strane gorja. Najbolji primjer glede tog slučaja je Himalaja; kada monsuni počnu puhati s Indijskog oceana prema Indiji na sjeveru, visoki planinski vrhovi Himalaja spriječit će oblake da prijeđu još sjevernije k Tibetu. Zbog toga su područja sjeverno od Himalaja suha i rijetko dobivaju kišu. Donji dio zapadne obale Južne Amerike prekriva pustinja. Razlog tome je što gorje Anda ne propuštaju vodenu paru koja dolazi s istoka odnosno Atlantskog oceana.

Poveznice[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Wikimedijski zajednički poslužitelj:

Commons-logo.svgU Wikimedijinu spremniku nalazi se još gradiva na temu: Gorja