Plastična vrećica

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Plastična vrećica
Plastične vrećice

Plastična vrećica je vrsta ambalaže izrađena od tanke, fleksibilne plastične folije, netkane tkanine i sl.

Koristi se za držanje i transport robe poput: hrane, kemikalija i otpada. Neke plastične vrećice čuvaju toplinu. Razlikuju se po dizajnu i izgledu. Može imati ručke.

Plastične vrećice obično zauzimaju manje prostora, nego kutije ili staklenke. Ovisno o konstrukciji, mogu biti pogodne za recikliranje, ali reciklira se samo 1% plastičnih vrećica, jer je proizvodnja višestruko jeftinija od recikliranja.

Plastične vrećice mogu izazvati gušenje. Godišnje strada oko 25 djece godišnje u Sjedinjenim Američkim Državama zbog gušenja plastičnim vrećicama, a 99,2% je mlađe od jedne godine. To je dovelo do oznaka upozorenja na nekim vrećicama, koje mogu predstavljati opasnost za malu djecu.

Američki zavod za zaštitu okoliša procjenjuje, da je godišnja svjetska potrošnja između 500 i 1000 milijardi plastičnih vrećica. Njihova praktičnost postupno je izazvala masovnu proizvodnju i korištenje diljem svijeta. Procjenjuje se da milijuni morskih ptica i sisavaca godišnje ugibaju, zbog plastičnih vrećica koje često zamjenjuju za hranu misleći da je, primjerice, meduza. Najčešće se to odnosi na morske sisavce kao što su kitovi, dupini i tuljani. Životinje prolaze agoniju gušeći se plastičnim otpadom koji im onemogućava disanje ili dopire u njihove probavne organe.[1] Prilikom razgradnje polietilena, od kojeg su načinjene plastične vrećice, nastaju mikroskopske otrovne čestice koje prodiru u hranidbeni lanac, kontaminirajući ekosustave te posljedično, hranu i vodu. Plastika na poljima zaustavlja prolaz kisika i uzrokuje neplodnost tla.[2]

Međunarodni dan borbe protiv plastičnih vrećica obilježava se 19. prosinca.[3]

Izvori[uredi VE | uredi]