Plavi kasnitelj

Izvor: Wikipedija
Hertzsprung-Russellov dijagram kuglastog skupa s prikazanim plavim kasniteljima.

Plavi kasnitelji (eng. blue straggler, straggler: vojnik ili putnik koji kasni za ostalima) su vrsta zvijezda. Nastaju kad su u svemirskom prostoru zvijezde gusto raspoređene. Zbog toga su među njima relativno česta sudaranja što za posljedicu ima velik broj zvijezda plavih kasnitelja. Sudaranjem dviju zvijezda one se spoje. Novonastala zvijezda iz tog sudara veće je temperature nego zvijezde slična sjaja.

Plavi kasnitelji izgledaju mlađe od skupova u kojima se nalaze. Misli se da su ove zvijezde izgubile dio svojih vanjskih omotača zbog bliskih susreta s inim članovima skupa ili možda kao ishod sraza među zvijezdama u gustom skupu.

Video prikaz kretanja plavih kasnitelja u kuglastom skupu protjekom vremena.
Slika NGC 6397 iz svemirskog teleskopa Hubblea, s prisutnim sjajnim plavim kasniteljima.[1]

Plavi kasnitelji su zvijezde glavnog niza. Pojavljuju se u otvorenim ili kuglastim skupovima. Većeg su luminoziteta i plaviji od zvijezda točke isključenja glavnog niza za skup. Plave je kasnitelje prvi otkrio Allan Sandage 1953. godine dok je obavljao fotometriju zvijezda kuglastog skupa M3.[2][3] Standardne teorije zvjezdane evolucije drže da položaj zvijezda na Hertzsprung–Russellovu dijagramu trebao bi u gotovo u potpunosti biti određen početnom masom zvijezde i njenom dobi. U skupu su sve zvijezde nastale u približno isto vrijeme i stoga u H–R dijagramu za neki skup trebao bi pokazivati sve zvijezde članice ležeći duž jasno definirane krivulje određene doblju skupa, uz položaje pojedinih zvijezda na krivulje određene samo njihovom početnom masom. S masama dva do triput većima u odnosu na ostatak zvijezda iz skupa koje su u glavnom nizu, plavi kasnitelji izgleda da su iznimka od ovog pravila.[4] Rješenje ovog problema je vjerojatno u svezi s međudjelovanjem dviju ili više zvijezda u gustim granicama skupova u kojima su plavi kasnitelji.

Vidi[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Too Close for Comfort. Hubble Site. NASA. 7. kolovoza 2003. Inačica izvorne stranice arhivirana 17. prosinca 2016. Pristupljeno 21. siječnja 2010.
  2. Sandage, Allan. 1953. The color-magnitude diagram for the globular cluster M3. The Astronomical Journal (engleski). 58: 61–75. Bibcode:1953AJ.....58...61S. doi:10.1086/106822
  3. John Noble Wilford. 27. kolovoza 1991. Cannibal Stars Find a Fountain of Youth. The New York Times (engleski). Pristupljeno 18. siječnja 2010.
  4. Astronomy Picture of the Day – Blue Stragglers in NGC 6397. 22. lipnja 2000. Pristupljeno 18. siječnja 2010.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]