Podmornica Forelle

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Forelle
Forelle
Forelle
Državna pripadnost:
Carska Rusija
Mornarica carske Rusije
Brodogradilište Germaniawerft, Kiel
Kobilica položena 1902.
Porinuće 8. lipnja 1903.
Preimenovan Izvorno Leuchtboje, na dan porinuća preimenovana u Forelle
Status Povučena
Glavne osobine
Istisnina 16 t (površinska)
17 t (podvodna)
Dužina 13,1 m
Širina 2,8 m
Gaz 2,1 m
Pogon 1 x električni motor, 65 ks
Brzina 6,6 čv. (površinska)
6,5 čv. (podvodna)
Naoružanje 2 x torpedne cijevi kalibra 450 mm

Podmornica Forelle je bila njemačka podmornica koja je kasnije prodana Carskoj Rusiji.

Razvoj[uredi VE | uredi]

Pravi zamah u njemačkoj podmorničarskoj brodogradnji zbio se krajem siječnja 1902. dolaskom španjolskog inženjera Raymonda Lorenza D' Equevilleya-Montjustina u brodogradilište u Kielu, koje je početkom iste godine postalo dijelom velike metalne korporacije Friedrich Krupp Germaniawerft. Montjustin je bio jedan od najbližih suradnika francuskog konstruktora podmornica Maxima Labeufa i kao takav bio je vrlo dobro upućen u sve tehničke tajne francuskih podmornica tog vremena.
Već u srpnju 1902. pod njegovim stručnim vodstvom započela je izgradnja prve njemačke podmornice novog doba. Njezina izgradnja trajala je nepunu godinu dana i završena je krajem svibnja 1903. U početku izgradnje dobila je ime Leuchtboje koje je na svečanom porinuću, zapravo spuštanju dizalicom u more 8. lipnja 1903. zamijenjeno novim imenom - Forelle. Čelnici brodogradilišta Germaniawerft polagali su velike nade u svoju podmornicu koja je na svom porinuću neplanirano prekrštena.

Povijest uporabe[uredi VE | uredi]

Krupp je na prezentaciju podmornice uspio dovesti i samog njemačkog cara Vilima II., kojom prilikom je podmornica uspješno izvela torpedni napad na usidreni brod udaljen gotovo 3 NM, a pruski princ Heinrich je čak 23. rujna 1903. sudjelovao u jednom od demonstracijskih zarona. No njemačka mornarica i admiral Tirpitz i dalje su ostali neskloni i nezainteresirani za podmorničarstvo. Tijekom 1903. i 1904. na Dalekom istoku rastu napetosti koje konačno rezultiraju izbijanjem Rusko-japanskog rata. Radi osnaživanja svoje ratne flote, ruski carski emisari su posjetili Njemačku i pokazali izniman interes za podmornicu Forelle. Nakon nekoliko demonstracijskih plovidbi i zarona, Rusi su se odlučili za kupovinu podmornice Forelle.
Službeno je prodana Rusima 20. lipnja 1904. a zanimljivo jest da joj oni nisu promijenili ime.

Vidi još[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]

Hrvatskivojnik.jpg Napomena: Ovaj tekst ili jedan njegov dio je preuzet iz internetskog izdanja časopisa Hrvatski vojnik. Vidi Dopuštenje Hrvatskog vojnika za Wikipediju na hrvatskome jeziku.