Pokolj u Kolibama 16. travnja 1992.

Izvor: Wikipedija
Kolibe na karti BiH
Kolibe
Kolibe
Kolibe na karti

Pokolj u Kolibama je bio ratni zločin kojeg su počinile jedinice JNA i srpske vojne snage nad Bošnjacima i Hrvatima u Gornjim i Donjim Kolibama selima u općini Bosanski Brod 16. travnja 1992. godine.[1] Tog dana su pripadnici JNA i bosanski Srbi ubili dvadeset i troje mještana.

Vojska Republike Srpske, JNA i paravojne formacije iz Srbije izvršili su tenkovsko pješadijski napad na ova dva sela.[2] Toga dana je u svega nekoliko sati tada ubijeno dvadeset i troje mještana, deset Hrvata ove mjesne zajednice i trinaest Bošnjaka. Ubijeno je sedamnaest mještana Koliba Gornjih i šest mještana Koliba Donjih u svojim kućama ili na dvorištima, najstarija žrtva imala je 92 godine.[3] Za zločin još nitko nije odgovarao.

Spomen obilježja[uredi | uredi kôd]

U spomen na 37 poginulih Hrvata iz Koliba tokom rata 2010. godine mjesni organizacijski odbor, obitelji poginulih i nestalih branitelja i civilnih žrtava rata na mjesnom groblju u Donjim Kolibama podigli su spomen križ. U Gornjim Kolibama se nalazi spomen turbet u kompleksu džamije.[4]

Izvor[uredi | uredi kôd]

  1. KOLIBE: Komemoracija zločina bez kazne. posavina.wordpress.com Ivo Gavric. Pristupljeno 4. studenoga 2016.
  2. Obilježena 20. obljetnica zločina u Kolibama Donjim i Gornjim. Udruga Hrvata povratnika u Bosansku Posavinu FENIKS. Pristupljeno 6. studenoga 2016.
  3. Sjećanje na kolibarske žrtve. Kolibe online. Inačica izvorne stranice arhivirana 5. studenoga 2016. Pristupljeno 4. studenoga 2016.
  4. OBLJETNICA STRADANJA ŽITELJA KOLIBA. Katolička Tiskovna Agencija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine. Pristupljeno 4. studenoga 2016.