Pokolj u Kolibama 16. travnja 1992.

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Kolibe na karti BiH
Kolibe
Kolibe
Kolibe na karti

Pokolj u Kolibama je bio ratni zločin kojeg su počinile jedinice JNA i srpske vojne snage nad Bošnjacima i Hrvatima u Gornjim i Donjim Kolibama selima u općini Bosanski Brod 16. travnja 1992. godine.[1] Tog dana su pripadnici JNA i bosanski Srbi ubili dvadeset i troje mještana.

Vojska Republike Srpske, JNA i paravojne formacije iz Srbije izvršili su tenkovsko pješadijski napad na ova dva sela.[2] Toga dana je u svega nekoliko sati tada ubijeno dvadeset i troje mještana, deset Hrvata ove mjesne zajednice i trinaest Bošnjaka. Ubijeno je sedamnaest mještana Koliba Gornjih i šest mještana Koliba Donjih u svojim kućama ili na dvorištima, najstarija žrtva imala je 92 godine.[3]- Za zločin još nitko nije odgovarao.

Spomen obilježja[uredi | uredi kôd]

U spomen na 37 poginulih Hrvata iz Koliba tokom rata 2010. godine mjesni organizacijski odbor, obitelji poginulih i nestalih branitelja i civilnih žrtava rata na mjesnom groblju u Donjim Kolibama podigli su spomen križ. U Gornjim Kolibama se nalazi spomen turbet u kompleksu džamije. [4]

Izvor[uredi | uredi kôd]

  1. KOLIBE: Komemoracija zločina bez kazne. posavina.wordpress.com Ivo Gavric. Pristupljeno 4. studenog 2016. Provjerite vrijednost datuma u parametru: |preuzeto= (pomoć)
  2. Obilježena 20. obljetnica zločina u Kolibama Donjim i Gornjim. Udruga Hrvata povratnika u Bosansku Posavinu FENIKS. Pristupljeno 6. studenog 2016. Provjerite vrijednost datuma u parametru: |preuzeto= (pomoć)
  3. Sjećanje na kolibarske žrtve. Kolibe online. Pristupljeno 4. studenog 2016. Provjerite vrijednost datuma u parametru: |preuzeto= (pomoć)
  4. OBLJETNICA STRADANJA ŽITELJA KOLIBA. Katolička Tiskovna Agencija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine. Pristupljeno 4. studenog 2016. line feed character u |rad= na mjestu 28 (pomoć); Provjerite vrijednost datuma u parametru: |preuzeto= (pomoć)