Pokolj u Kusonjama 8. rujna 1993.

Izvor: Wikipedija
Ovo je članak o pokolju u Kusonjama 1993. godine. Za pokolj u istom mjestu dvije godine prije pogledajte članak Pokolj u Kusonjama 8. rujna 1991..
Kusonje na zemljovidu Hrvatske
Kusonje
Kusonje
Kusonje kod Pakraca

Pokolj u Kusonjama je bio ratni zločin koji se zbio 8. rujna 1993., pri obilježavanju druge godine tragične obljetnice pogibije 20 hrvatskih branitelja u četničkoj zasjedi kod Kusonja nedaleko od Pakraca.

Na istom mjestu gdje je 20 hrvatskih branitelja poginulo, napravljeno je spomen-obilježje. Prigodom druge obljetnice odavanja počasti i postavljanja spomen-vijenca, eksplozijom podmetnute nagazne mine poginule su tri osobe, a 11 ih je ozlijeđeno. Žrtve ovog zločina su bile majke okrutno smaknutih hrvatskih branitelja i hrvatsko vojno-policijsko osoblje, koje je postavljalo vijenac. Događaj su dokumentirale i televizijske kamere.

Takvo nešto se nije smjelo dogoditi, jer je UNPROFOR morao osigurati to područje. Pukovnik argentinskih pripadnika UNPROFOR-a Bendini je 9. rujna 1993. priznao poslije tragedije u Kusonjama, u Pakracu da u svemu ima i njegove krivnje i odgovornosti.[1]

Sjećanje na žrtve[uredi | uredi kôd]

Danas se u Kusonjama nalazi kapela Male Gospe, izgrađena zahvaljujući majkama poginulih hrvatskih branitelja. Izgradnjom iste je odana počast sinovima rastuženih i ranjenih majki na mjestu dvostrukog četničkog zločina.

Snimljen je i film Priča o zlatnom lančiću, koji prikazuje tragičnu obiteljsku priču unesrećene majke, kada je pri ekshumaciji i identifikaciji žrtava, majka prepoznala sina po zlatnom lančiću i križu kojeg je nosio oko vrata.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Poveznice[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]