Pokolj u Uzdolu

Izvor: Wikipedija
Crkva u hercegovačkom selu Uzdol

Pokolj u selu Uzdol je bio ratni zločin kojeg su počinili pripadnici Armije BiH nad tamošnjim autohtonim hrvatskim stanovništvom. Pripadnici vojske Armije BiH upali su u ramsko selo Uzdol u samo jutro, 14. rujna 1993. Ljudi su uglavnom ubijani puškama, i pištoljima. Mnogi su dobili metak u zatiljak, neki su izbodeni noževima, kuće su spaljene, crkva i županijski ured su teško stradali. Mrtva tjelesa djece i staraca su masakrirana.

U selu je ubijena 41 osoba, 29 civila i 12 vojnika HVO-a. Sutradan su u Uzdol ušle postrojbe HVO-a i ugledale stravičnu sliku zločina. U Uzdolu je na spomen na taj zločin podignut veliki drveni križ na kojem je ugrađen još 41 mali križ i na svakom zapisano ime i prezime, dan rođenja i smrti pojedine uzdolske žrtve.

Da bi se ovaj strašni pokolj nad Hrvatima katolicima u Bosni i Hercegovini otrgnuo zaboravu, snimljen je 2014. godine dokumentarni film Uzdol 41.[1]

18. travnja 1994. Ministarstvo unutarnjih poslova HR Herceg-Bosne podnijelo je kaznenu prijavu protiv pripadnika Armije BiH osumnjičenih za zločin nad stanovništvom u Uzdolu: generala Sefera Halilovića, Envera Buze, Zaima Here i Smaila Here. Priloženi su su policijski zapisnici, izjave svjedoka, popis masakriranih osoba u Uzdolu, fotodokumentacija o mjestu zločina i mjestu masakra i zapisnici o obdukciji žrtava.[2]

Povezani članci[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Slobodna DalmacijaArhivirana inačica izvorne stranice od 3. prosinca 2017. (Wayback Machine) Misija/IKA: Premijerno prikazan dokumentarni film Marka Raguža 'Uzdol 41' u Zagrebu, 29. siječnja 2015. (pristupljeno 30. svibnja 2017.)
  2. Zaklada za pružanje pravne pomoći pripadnicima braniteljske populacije HVOArhivirana inačica izvorne stranice od 5. ožujka 2021. (Wayback Machine) ZLOČINI ARMIJE BiH NAD HRVATIMA - Nezapamćen zločin u Uzdolu 8. listopada 2016. (pristupljeno 8. veljače 2020.)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]