Politička korektnost

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Politička korektnost, rjeđe politička pravilnost ili čak politička ispravnost, za koju se ponekad rabi i engleska skraćenica PC (political correctness) je izraz koji predstavlja izbjegavanje gesti, ponašanja ili uporabu izraza koji predstavljaju ili se mogu protumačiti kao vrijeđanje ili omalovažanje određene društvene skupine ili manjine. Izraz može imati i pogrdno značenje koje opisuje nastojanje da se kroz novogovor ostatku društva nametne određena ideologija, ili uvede cenzura i ograniči sloboda govora.

Sam izraz je u svojoj prvotvornoj svezi počela je rabiti tzv. Nova ljevica u SAD 1970.-ih, odakle se proširila na američka sveučilišta. Od 1990.-ih se počela rabiti u svom drugom, ironičnom obliku, najčešće od strane desnih i konzervativnih komentatora kako bi opisala nastojanje da se službeni jezik "očisti" od svih "problematičnih" izraza i zamijeni novima, koji su politički korektni, "pravilni". Nastojanja da se izmisle novi "politički korektni" izrazi za dotada uobičajene su također bili česti predmet satire.


Society.svg Nedovršeni članak Politička korektnost koji govori o politici treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.


Povezani članci[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]