Pomoć:Savjet tjedna/57

Izvor: Wikipedija
Razina naslova u sadržaju

Stranice Wikipedije i poglavlja na stranicama označavaju se naslovima. HTML definira ukupno šest veličina (razina) naslova, od najvećeg <h1> do najmanjeg <h6>. Ove se definicije po pravilu ne rabe na Wikipediji (osim u posebnim slučajevima), jer su wikisintaksom te veličine naslova definirane parovima znaka jednakosti, od najvećeg = do najmanjeg ======. Prva razina (=) rezervirana je za naslov stranice i ne rabi se u člancima (iako bi se prikazala).

Ako stranica (članak) ima više od tri naslova (svejedno koje su veličine i jesu li definirani wikisintaksom ili HTML-om), softver automatski iznad prvog naslova poglavlja kreira sadržaj u kome se nalaze svi naslovi poglavlja. U nekim slučajevima (najčešće u predlošcima) ne treba prikazati naslove ispod određene veličine.

Za ograničenje razine naslova prikazanih u sadržaju, umjesto da prepustimo sustavu da generira sadržaj, koristit ćemo ključnu riječ __SADRŽAJ__ (dvije podvlake oko riječi u verzalu; izvorno engleski __TOC__) koja forsira prikazivanje naslova na mjestu u članku gdje je postavljena.

Postupak je: ključnu riječ treba staviti u tag <div>...</div>, a tagu dodati klasu "toclimit". Klasa se navodi u obliku class=toclimit-X, gdje X može biti broj u rasponu od 2 do 7, a predstavlja najnižu razinu za prikazivanje.

Primjer: Ako želimo prikazati samo naslove druge i treće razine (== i ===), klasa će imati oblik class=toclimit-3 (broj znakova jednakosti u naslovu najniže razine za prikazivanje). Odnosno, potpuni oblik koji treba staviti u članak je

<div class="toclimit-3">__SADRŽAJ__</div>
Kôd Podnaslov u članku Sadržaj

== razina 2 ==

=== razina 3 ===

==== razina 4 ====

===== razina 5 =====

====== razina 6 ======

== razina 2 ==

razina 2[uredi | uredi kôd]

razina 3[uredi | uredi kôd]

razina 4[uredi | uredi kôd]

razina 5[uredi | uredi kôd]
razina 6[uredi | uredi kôd]

razina 2[uredi | uredi kôd]

(Naslovi razina
4, 5 i 6
nisu u sadržaju.)