Pomorska blokada Hrvatske 3. – 11. listopada 1991.

Izvor: Wikipedija

Druga pomorska blokada Hrvatske bila je pomorska blokada Hrvatske koju je u periodu od 3. do 11. listopada 1991. sprovela JRM. Uslijedila je nakon prve blokade koja je bila od 17. – 23. rujna 1991. godine u kojoj su iz JRM blokirali hrvatsku obalu, luke i otoke na području srednjeg i dijela južnog Jadrana. U drugoj su blokadi proširili blokadu na većinu hrvatskih luka.

Za blokadu im je kao baza služio okupirani hrvatski otok Vis. Vis je bio strateški povoljna točka u srednjem Jadranu, daleko od dosega hrvatskih snaga. JRM je tako s Visa nesmetano provodila pomorske blokade te dostavljale sve što je bilo potrebno za njene postrojbe i brodove. U bazi JRM na Visu za vrijeme prve blokade bio je baziran školski brod Galeb, zapovjednički brod flote bivše JRM-a, podmornica, raketna topovnjača 404, pet raketnih čamaca, dva torpedna čamaca i nekoliko pomoćnih brodova.

Kao i kod prve blokade, jer su hrvatske snage bile odsječene od Visa, morale su se više usredotočiti na sukobe u pomorskim kanalima i obraniti primorske gradova. Zbog toga na Visu nije bilo znatnijih sukoba.

JRM je s Visa tijekom ove blokade blokirala pristup Splitu i u nekoliko je navrata bojno djelovala po gradu i okolici, na što su hrvatski branitelji energično odgovarali.

Ubrzo nakon prve JRM je sprovela treću pomorsku blokadu Hrvatske.

Vidi[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

 
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Hrvatski vojnik (http://www.hrvatski-vojnik.hr). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Hrvatski vojnik.
Dopusnica nije potvrđena VRTS-om.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.