Portal:Fizika/Izabrani fizičar/07, 2007.

Izvor: Wikipedija

Andrej Dmitrijevič Saharov (ruski: Андре́й Дми́триевич Са́харов, Moskva, 21. svibnja 1921.14. prosinca 1989.), bio je poznati sovjetski nuklearni fizičar, disident i aktivist za ljudska prava. Sakharov je zagovarao građanske slobode i reforme u SSSR-u.

Rođen je u Moskvi 1921., započeo studij pri Sveučilištu u Moskvi 1938. Studirao je i doktorirao (1947.) pri Teorijskom odjelu Fizikalnog instituta Sovjetske akademije znanosti.

Sudjelovao je u izradi najjačeg oružja ikada proizvedenog, sovjetske Tzar bombe. Dobio je Nobelovu nagradu za mir 1975. godine. Njemu u čast osnovana je 1985. nagrada Europskog parlamenta za ljude i organizacije posvećene radu na ljudskim pravima i slobodama. Dodjeljuje se godišnje.

  • "Predviđam univerzalni informacijski sustav (UIS), koji će svakome, u svakome trenutku dati na uvid sadržaj bilo koje knjige ikada izdane ili bilo kojeg časopisa ili bilo koje činjenice. UIS će se sastojato od osobnih minijaturnih računalnih terminala, centralne kontrolne točke za priljev informacija, i komunikacijskih kanala koji će uključivati tisuće veza sa satelitima, kablovima i laserskim linijama. Čak i djelomična realizacija UIS-a duboko će utjecati na svaku osobu, njezino slobodno vrijeme, njezin intelektualni i umjetnički razvoj. ... Ali prava povijesna uloga UIS-a biti će rušenje granica u razmjeni informacija među ljudima i državama." (Saturday Review/World, 24. kolovoza 1974.)..Pročitaj cijeli članak | Arhiva