Portal:Povijest/Izabrana biografija/38, 2007.

Izvor: Wikipedija

Žu Enlai (kineski 周恩来, Huaian, 5. ožujka 1898. - Peking, 8. siječnja 1976.), ugledni kineski komunistički vođa ,političar, državnik i diplomat.

Rodio se u mjestu Huainan, provincija Jiangtsu. Obitelj mu potječe iz klase obrazovanih znanstvenika. No, unatoč tome nije im dobro išlo. Njegov djed bio je minorni činovnik, uz to i slabo plaćen. Otac mu je padao carske ispite koji su bili potrebni da se uđe u državnu službu. Zbog toga je proveo život obavljajući minorne činovničke poslove. Žua je posvojio njegov ujak koji je bolovao od tuberkuloze. Naime, za obitelj koja ispovijeda konfucionizam i potječe iz takvog staleža bila je sramota da mlađi brat umre bez djece.

Upisao se u škole i dobro učio. Nakon nekog vremena, pošao je kod ujaka i tako mu iduća postaja postaje provincija Mandžurija. Diplomirao je u školi za modele gdje je učio matematiku, prirodne znanosti, kinesku povijest, zemljopis i književnost. U misionarskoj školi koju je financirala SAD, učio je o slobodi, demokraciji, Američkoj i Francuskoj revoluciji...

Više ... -- Arhiva -- Predloži i ti biografiju