Portal:Povijest/Izabrana biografija/46, 2007.

Izvor: Wikipedija

Ramses III. je egipatski faraon XX. dinastije koji je vladao od 1182. do 1151. p.n.e. Kraljevskim imenom Ra-messes Heqa-iunu User-maat-re Mery-amun.

Ramses III je bio zadnji od instinski velikih faraona na egipatskom tronu. On je vladao u trenutku kad je među narodima oko Mediterana proključalo: bilo je to vrijeme Trojanskog rata, pada Mikene i velikih seoba naroda koji su tražili nove životne prostore. Taj veliki val je pokušao preplaviti egipatsku civilizaciju ali se jednostavno razbio o granicu moćnog egipatskog kraljevstva.

Prva četiri godine vladavine Ramsesa III bile su mirne i posvećene stabiliziranju ekonomije i ojačanju vojske. Prvi znakovi nevolja dolaze u petoj godini njegove vladavine na zapadnoj granici. Libijci, skupa s plemenima Meshwesh i Seped iznenada upadaju iz njihovih pustinjskih predjela u plodnu deltu Nila. Egipatska vojska brzo reagira i pokazuje da se napadači ne mogu mjeriti s njom; većina je uništena a preživjeli postaju robovi. Tako su zemlje koje su graničile s Egiptom dobile lekciju da se s mladim faraonom neće moći igrati...

Više ... -- Arhiva -- Predloži i ti biografiju