Portal:Zrakoplovstvo/Izdvojeni članak/01. 2011.

Izvor: Wikipedija

Mikojan MiG-29K (rus. Микоян МиГ-29K) je ruski višenamjenski borbeni lovac namijenjen za službu na nosaču aviona. Razvijen je kasnih 1980-ih od strane dizajnerskog ureda Mikojan na temelju lovca Mig-29M. U NATO klasifikaciji vojnih aviona, MiG-29K nosi naziv Fulcrum-D.

MiG-29K razlikuje se od modela MiG-29M koji je izgrađen 1991. prema boljoj opremljenosti. Tako je noviji MiG-29K opremljen novim multi-fukcionalnim radarom Zhuk-Me; kabina je opremljena s multi-funkcionalnim zaslonima u boji; pilot koristi HOTAS pilotsku palicu za upravljanje lovcem. Naoružanje obuhvaća naprednije zrak-zrak projektile te projektile namijenjene protu-brodskim i protu-radarskim napadima, kao i precizno navođeno zrak-zemlja oružje.

Dizajnerski ured Mikojan nije prestao s razvojem ovog lovca ni tijekom 1992. kada je došlo do nedostatka novca za financiranje projekta. Projekt dobiva poticaje za daljnji razvoj krajem 1990-ih nakon indijskog zahtjeva za kupnju vojnih lovaca namijenjenih nosačima aviona. Zahtjev je podnesen nakon što je Indija od Rusije kupila jedan nosač aviona sovjetske proizvodnje. Tijekom 2009. indijskoj mornarici dostavljeno je 4 MiG-29K aviona.

Ruska mornarica namjerava postojeće standardne Su-33 lovce zamijeniti s MiG-29K lovcima do 2015. godine.

Pročitaj cijeli članak | Ostali izdvojeni članci