Logos: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
m mali dodatak
m Popravak
Oznake: uklonjeno uređivanje VisualEditor
Redak 1: Redak 1:
'''Logos''' (''λόγος'') je grčki pojam koji se koristi posebno u domenama [[Filozofija|filozofije]] i [[Religija|religije]]. Može biti shvaćen u kontekstu govora ili promišljanja. Tijekom stoljeća pojam logos je obuhvatio množinu ideja i koncepata. U sferi grčke filozofije taj termin je rabljen u velikoj množini značenja, osim originalnih u smislu uma i govora (latinski ''ratio i oratio'') njegova značenja su: ''objašnjenje, fraza, argumentacija, rasuđivanje, mjera, razlog, [[logika]]'' i tako dalje. Ipak, ni jedan od navedenih termina ne objašnjava što je zapravo logos. U kršćanstvu termin Logos se pojavljuje u proslovu [[Evanđelje po Ivanu|Evanđelja po Ivanu]] (U početku bijaše Logos) gdje je, u kontekstu utjelovljene riječi Božje, poistovjećen s [[Isus Krist|Isusom Kristom]].
'''Logos''' (''λόγος'') je grčki pojam koji se koristi posebno u domenama [[Filozofija|filozofije]] i [[Religija|religije]]. Može biti shvaćen u kontekstu govora ili promišljanja. Tijekom stoljeća pojam logos je obuhvatio množinu ideja i koncepata. U sferi grčke filozofije taj termin je rabljen u velikoj množini značenja, osim originalnih u smislu uma i govora (latinski ''ratio i oratio'') njegova značenja su: ''objašnjenje, fraza, argumentacija, rasuđivanje, mjera, razlog, [[logika]]'' i tako dalje. Ipak, ni jedan od navedenih termina ne objašnjava što je zapravo logos. U kršćanstvu termin Logos se pojavljuje u proslovu [[Evanđelje po Ivanu|Evanđelja po Ivanu]] (''U početku bijaše Riječ'') gdje je, u kontekstu utjelovljene riječi Božje, poistovjećen s [[Isus Krist|Isusom Kristom]].


[[Kategorija:Epistemologija]]
[[Kategorija:Epistemologija]]

Inačica od 14. veljače 2024. u 00:06

Logos (λόγος) je grčki pojam koji se koristi posebno u domenama filozofije i religije. Može biti shvaćen u kontekstu govora ili promišljanja. Tijekom stoljeća pojam logos je obuhvatio množinu ideja i koncepata. U sferi grčke filozofije taj termin je rabljen u velikoj množini značenja, osim originalnih u smislu uma i govora (latinski ratio i oratio) njegova značenja su: objašnjenje, fraza, argumentacija, rasuđivanje, mjera, razlog, logika i tako dalje. Ipak, ni jedan od navedenih termina ne objašnjava što je zapravo logos. U kršćanstvu termin Logos se pojavljuje u proslovu Evanđelja po Ivanu (U početku bijaše Riječ) gdje je, u kontekstu utjelovljene riječi Božje, poistovjećen s Isusom Kristom.