Pokolj policajaca u Žutoj Lokvi 24. kolovoza 1991.: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Redak 5: Redak 5:


== Tijek događaja ==
== Tijek događaja ==

24. kolovoza 1991. je petero hrvatski policajaca iz odjela Policijske postaje Brinje bilo na stalnom punktu – na križanju kod Žute Lokve gdje su redovno obnavljali dužnost.
Kad su ih srbski odmetnici napali s leđa i rafalnom paljbom usmrtili i kasnije masakrirali četiri pripadnika MUP-a. Dok je jedan policajac ranjen uspio pobjeći prema Senju.
[[24. kolovoza]] [[1991]]. je petero hrvatski policajaca iz odjela Policijske postaje Brinje bilo na stalnom punktu – na križanju kod Žute Lokve gdje su redovno obnašali dužnost. Tada su ih srpski odmetnici napali s leđa i rafalnom paljbom usmrtili i kasnije masakrirali četiri pripadnika MUP-a, dok je jedan policajac ranjen uspio pobjeći prema Senju.


== Sjećanje na žrtve ==
== Sjećanje na žrtve ==

Inačica od 12. veljače 2008. u 08:09

Žuta Lokva na zemljovidu Hrvatske
Žuta Lokva
Žuta Lokva
Žuta Lokva kod Brinja


Pokolj policajaca u Žutoj Lokvi (Ličko-senjska županija) je bio događaj kada su se 24. kolovoza 1991. Pet hrvatskih policajaca našlo u četničkoj zasjedi kod Žute Lokve nedaleko od Brinja, u istoimenoj općini.


Tijek događaja

24. kolovoza 1991. je petero hrvatski policajaca iz odjela Policijske postaje Brinje bilo na stalnom punktu – na križanju kod Žute Lokve gdje su redovno obnašali dužnost. Tada su ih srpski odmetnici napali s leđa i rafalnom paljbom usmrtili i kasnije masakrirali četiri pripadnika MUP-a, dok je jedan policajac ranjen uspio pobjeći prema Senju.

Sjećanje na žrtve

Danas se blizu mjesta tog zločina nalazi mala kapelica. Imena poginulih branitelja:

  • Vinko Krznarić 1958.
  • Drago Toljan 1963.
  • Milan Vranić 1968.
  • Zdravko Vuković 1958.
  • Darko Murat 1962. (preživio pokolj)

Vidi još