Razlika između inačica stranice »Ladislav V. Posmrtni«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
m
bez sažetka
m (Ladislav V. Posmrtni premješteno na Ladislav V Posmrtni: Pri pisanju članka koristio sam Anićev pravopis, pa mislim da je ispravno i da naziv članka bude u skladu s tim pravopisom. Točnije, po Anićevom pravopisu, iza rimskog rednog broja u imenu vla)
m
[[Image:Władysław II.jpg|thumb|266px|right|Ladislav V. Posmrtni, hrvatsko-ugarski i češki kralj]]
'''Ladislav V. Posmrtni''' ([[Komárom]], [[22. veljače]] [[1440]]. - [[Prag]], [[23. studenog]] [[1457]]; [[mađarski]]: '''László Postumus''', [[češki]]: '''Ladislav Pohrobek''') još kao dječak postao je [[Ugarsko-hrvatska|ugarsko-hrvatskim]] i [[Češka|češkim]] [[kralj]]em. Vladavina mu je obilježena sukobom između njegova skrbnika Ulricha, grofa Celjskog, i mađarske velikaške obitelji Hunjadi.
 
Ladislav je bio posmrtni i jedini sin njemačkog kralja [[Albert II. Habsburg|Alberta II .Habsburgovca]], koji je također bio ugarsko-hrvatski i češki kralj. Njegovi ugarski posjedi su već izabrali [[Vladislav III.|Vladislava III. Poljskoga]] za kralja kao Vladislava I, no Ladislavova majka Elizabeta prisilila je primasa da okruni Ladislava za kralja u [[Székesfehérvár|Stolnom Biogradu]] 15. svibnja 1440. Zatim je sina stavila pod skrbništvo i zaštitu svoga rođaka, koji će kasnije postati Sveti rimski car [[Fridrih III.]]. Ugarski su posjedi, međutim, objavili povelju kojom su Ladislavovu krunidbu proglasili ništavnom i nevažećom.
 
Nakon Vladislavove smrti ([[1444]]), Ladislav je izabran za ugarskog kralja, no Fridrih je nastavio obnašati službu skrbnika kako Ladislava tako i krune sve do 1452. Skrbništvo nad djetetom je kasnije dodijeljeno Ulrichu, jednom od neprijatelja [[János Hunyadi|Jánosa Hunjadija]], koji je ranije izabran za upravitelja Ugarske sa svim kraljevskim i upravnim ovlastima. Ulrich je uspio usaditi mržnju prema obitelji Hunjadi u mladoga kralja.
 
Ladislav je, još uvijek maloljetan, [[28. listopadlistopada]]a [[1453]]. okrunjen za kralja Češke kao Ladislav I. Nakon toga većinu je vremena provodio u Pragu i Beču. [[Regent]]i su vladali obima njegovim kraljevstvima: Juraj Poděbradski u Češkoj i Hunjadi u Ugarskoj. Nakon Hunjadijeve smrti (kolovoz [[1456]]), njegov je sin Ladislav Hunjadi smaknuo Ulricha kasnije iste godine. Smaknuće Ladislava Hunjadija (ožujak [[1457]]), nakon što se Ladislav V zakleo da mu neće nauditi, podiglo je takvu buru u Ugarskoj da je kralj morao bježati u [[Prag]], gdje je i umro iste godine. Stoljećima se nagađalo da su Ladislava [[otrov]]ali njegovi politički protivnici ili njegov nasljednik na češkom prijestolju, Juraj Poděbradski. Međutim, znanstvenom analizom Ladislavova [[kostur]]a [[1987]]-[[1988]]. utvrđeno je da je umro od dječje [[leukemija|leukemije]].
 
 
46.706

uređivanja

Navigacijski izbornik