Slingurke: razlika između inačica

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Obrisana 4 bajta ,  prije 14 godina
m
bez sažetka
m (sorry, zaboravila ukloniti "radove")
mNo edit summary
: [[Sabljozubi]] (Neomophini) – 5 rodova
 
Ime slingurke su dobile po svom slinavom tijelu, bez ljuštura, vitkom i izduljenom tijelu, jakim čeljustima s jednim redom češljastih zuba. Glava slingurki je većinom tupasta i ukrašena nekom vrstom izrasline. Raznih su boja, šara i uzoraka, neke vrste imaju i po nekoliko različitih uzoraka na tijelu. Ove karakteristike ima velika većina slingurki, premda poneke imaju različitosti, kao vrste s velikim očnjacima ili vrstarod '''Meiacanthus''' koja ima otrovni ugriz, tj. šuplje očnjake kroz koje ubrizgava otrov.
 
Većina slingurki se hrani [[alga]]ma i sitnim životinjicama, a postoje neke vrste koje će napasti i druge ribe sa namjerom otkidanja dijelova njihovog tijela.
Razmnožavanje im je tijekom cijele godine, jedan mužjak se pari s više ženki. Kod mnogo vrsta, mužjak čuva jajašca dok se ne izlegu mladi. Jaja su skrivena, vrlo često u rupi mužjaka ili negdje blizu nje.
 
Najveći dio slingurki živi skriveno da bi izbjegli grabljivce, stapajući se s okolinom ili skrivajući se po rupama i procjepima. Neke vrste mogu pobjeći skačući preko kamenja ili izlaskom van mora. Meiacanthus, već navedenanavedeni vrstarod s otrovnim ugrizom, se njime štiti od predatora, a neke druge vrste slingurki ga izgledom oponašaju, te se tako štite.
 
Slingurke se ne upotrebljavaju u prehrani, poneke vrste se drže kao akvarijski primjerci.
846

uređivanja

Navigacijski izbornik