Razlika između inačica stranice »Esencijalni nutrijent«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
esenc
(esenc)
 
(esenc)
Za optimalno održanje fiziološke i anatomske stabilnosti organizma, moraju se hranom unositi i mnoge esencijalne tvari koje se u organizmu ne mogu sintetizirati, a organizmu su prijeko potrebne. Procjenjuje se da njih uključuju 23 esencijalna organska spoja ( 9 [[aminokiselina]], 1 [[masna kiselina]] i 13 [[vitamini|vitamina]]) te [[minerali]]. Potreba za njima se očituje u njihovoj kemijskoj građi, a ne kao izvori energije.
 
Tvari koje se u metabolizmu svode na zajedničke osnovne spojeve ([[acetil-CoA]], spojevi [[Krebsov ciklus|Krebsovog ciklusa]], [[adenozin trifosfat|ATP]]), a služe kao izvor energije, mogu se pri manjku djelomično nadomjestiti međusobnim pretvorbama. Npr, pri nedostatku [[ugljikohidrati|ugljikohidrata]] kao izvor energije se počinju koristiti masne kiseline i aminokiseline uz neke neželjene pojave (gubitak tjelesne mase, [[ketoza]]).
 
Nasuprot tome, nedostatak esencijalnih nutrijenata nije moguće nadoknaditi metabolizmom jer su specifične kemijske građe i nezamjenjivi, a najčešće su biljnog i životinjskog porijekla.
 
'''[[Vitamini|VITAMINI]]'''
 
tiamin (B1),
vitamin K
 
'''[[Minerali|MINERALI]]'''
 
[[natrij]],
[[kalij]],
[[kalcij]],
[[magnezij]],
[[klor]],
[[fosfor]],
[[željezo]],
[[bakar]],
[[cink]],
[[krom]],
[[mangan]],
[[selen]],
[[molibden]],
[[jod]],
[[fluor]],
 
'''ESENCIJALNE AMINOKISELINE'''
Anonimni suradnik

Navigacijski izbornik