Razlika između inačica stranice »Stairway to Heaven (pjesma)«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
 
Plantovo objašnjenje stihova:
<blockquote>...To je jedan cinični pogled sa strane na ženu koja cijeli život bezobzirno i bezbrižno dobiva sve što poželi bez da imalo uzvrati pruženu joj pažnju, a ne shvaća da se put u raj ne može ničim kupiti.
</blockquote>
Plant je kasnije naveo britanskog antikvara Lewisa Spencea i njegovu knjigu ''Magic Arts in Celtic Britain'' koju je tada čitao, kao jedan od izvora za stihove pjesme.
 
 
Odmah po objavljivanju albuma pojavile su se optužbe za [[plagijat]] koje navode da je intro u „Stairway“ frapantno sličan gitarističkoj figuri iz instrumentala „Taurus“ [[USA|američke]] [[jazz rock]] grupe [[Spirit]], objavljenog na njihovom debitantskom istoimenom albumu početkom 1968.g. Činjenica je da su sredinom 1968. Zeppelini bili predgrupa za Spirit u sklopu svoje prve američke turneje i zasigurno su čuli taj instrumental, ali Page je takve špekulacije odbacio. Gitarista Spirita i autor „Taurusa“ [[Randy California]], na učestala pitanja o toj temi odgovarao je da „Stairway“ ne smatra plagijatom već ''obradom'' svojeg riffa, a nedugo prije svoje tragične smrti 1997. u jednom intervjuu je izjavio: „...možda ih jednom zapeče savjest...kad već ništa nisu platili, mogli su barem reći ''hvala''!“
 
==Glazba i gitare==
Anonimni suradnik

Navigacijski izbornik