Adrenalin

Izvor: Wikipedija
Jump to navigation Jump to search
Strukturna formula adrenalina

Adrenalin ili epinefrin je hormon kojeg luči srž nadbubrežne žljezde u situacijama kada je nužno povećati srčani minutni volumen. To je i temeljni simpatikomimetik. Adrenalin je monoamini alkaloid, odnosno feniletilamin, specifično - katekolamin kao i dopamin i noradrenalin.

Formula adrenalina tj. epinefrina je: C9H13NO3.

Djelovanje[uredi VE | uredi]

Adrenalin je zaslužan za karakterističan "fright-fight-flight" učinak nakon pretrpljenog emocionalnog stresa. On priprema organizam za stanja kada treba hitno reagirati, boriti se ili pobjeći zbog opasnosti, a također povećava snagu i stanje budnosti.

Naime, pod utjecajem adrenalina dolazi do stimulacije svih adrenergičkih receptora što uzrokuje pozitivno inotropni učinak na srce, povećava se brzina rada srca, pojačava kontraktilnost srca, krvni tlak, protok krvi u bubrezima. U isto vrijeme smanjuje se optok krvi u probavnim organima, a povećava se cirkulacija u skeletalnim mišićima i srcu. bronhi se šire i ubrzava se frekvencija disanja što povećava koncentraciju kisika u krvi. Osim toga, iz jetara se oslobađa povećana količina glukoze koja postaje dostupna za pretvaranje u energiju u mišićima. Sve su to prirodni učinci koji osposobljavaju jedinku za blisku borbu ili bijeg od opasnosti.

Ovaj mehanizam razvijen je tijekom evolucije kako bi se jedinka sačuvala od opasnosti.

Primjena[uredi VE | uredi]

Adrenalin se primjenjuje u slučajevima anafilaktičkog šoka, a u srčanom zastoju primjenjuje se injekcijom u perifernu venu, čime je stara metoda injekcijom direktno u srce izbačena iz protokola naprednih mjera održavanja života.

Nuspojave[uredi VE | uredi]

Danas se adrenalin u slučajevima kardiogenog šoka uglavnom ne upotrebljava jer može izazvati opasne aritmije, međutim, dok nije bilo drugih sredstava, adrenalin je bio važan srčani stimulator za izvlačenje pacijenata iz šoka.


Star of life3.svg Nedovršeni članak Adrenalin koji govori o medicini treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.