Razlika između inačica stranice »Libreto«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dodana 434 bajta ,  prije 10 godina
m
Uklonjena promjena suradnika 95.156.171.236, vraćeno na zadnju inačicu suradnika Luckas-bot
m (Uklonjena promjena suradnika 95.156.171.236, vraćeno na zadnju inačicu suradnika Luckas-bot)
'''Libreto''' je djelo koje sadrži riječi za glazbenu izvedbu kao što je [[opera]], [[opereta]] ili [[mjuzikl]].
- Libreto (tal. Mala knjiznica, velicine danasnjeg dzepnog formata) je tekstualni predlozak operne radnje. Kako bi potpunije uzivao u operi, gledatelj prije pocetka predstave treba procitati libreto. Tekst libreta je obicno kraci od govorenih drama, jer je pjevana rijec duza od govorene. Libretist mora dobro poznavati zakone dramske izvedbe, isto kao i glazbene zakonitosti. U scenama treba spretno izdvojiti manje cijeline, brojeve, a radnju sazeti u recitative i dijaloge. Arije imaju lirski tekst pogodan za izrazavanje osjecaja.
 
Libreto sadrži riječi za pjevanje, ali i za recitiranje. Može nastati na više načina. Neki skladatelji, na primjer [[Richard Wagner]], napišu i libreto i glazbu. Drugi uzmu neku već gotovu dramu i pretoče je u libreto, ili plate nekom vještom adaptatoru da obavi taj posao za njih. Takav je bio [[Francesco Maria Piave]], koji je za operu prilagodio djela slavnih pisaca kao što je [[Victor Hugo]]. Napokon, neki su autori (libretisti) izravno pisali libreta za operu, među kojima su najslavniji [[Lorenzo da Ponte]] i [[Hugo von Hofmannsthal]].
 
Nažalost, zasluge libretista često se previde. Iako su neki od njih stekli slavu zbog suradnje sa skladateljima, kao što su [[Gilbert i Sullivan]], u većini slučajeva skladatelj opere ili operete ugrabi svu slavu za završeno djelo, dok libretist ostaje praktički nepoznat.
{{Mrva-glazba}}
[[Kategorija:Klasična glazba]]
 

Navigacijski izbornik