Opera

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži

opera (skraćeno od tal. opera in musica: uglazbljeno djelo, prema lat. opera: radnja, posao), glazbeno-scensko djelo u kojem pjevači-glumci pjevajući prikazuju dramsku radnju uz pratnju orkestra. Najsloženiji je umjetnički oblik jer uz pjevanje, sviranje i glumu sadrži i likovne elemente (pozornica, kostimi), a često i ples. Opera se sklada na tekst zvan libreto. Posredne su joj preteče srednjovjekovni sakralni glazbeno-scenski oblici (misterij), a izravno se razvila iz renesansne pastorale. Ima više podvrsta, u rasponu od ozbiljne dramske (npr. opera seria) do komične (npr. opera buffa, opéra comique i dr.).

Prve opere nastale su u Firenci u umjetničkim krugovima dviju firentinskih Camerata, u nastojanju da se obnovi vjerno izvođenje antičke grčke drame. Prvim operama smatraju se Dafne (1597–98) i Euridika (1600), na glazbu J. Perija, te Euridika (1600; 1602), na glazbu G. Caccinija, sve na tekstove O. Rinuccinija. Te su opere skladane u novom stilu (musica recitativa) izražajna pjevanja s puno vokalnih ukrasa, a bliskoga deklamaciji, uz jednostavni basso continuo, koji su izvodili solističko glazbalo ili mali instrumentalni ansambl. Sudjelovao je zbor, a bilo je i plesnih točaka. Opera se ubrzo počela izvoditi i u drugim talijanskim gradovima, a prvo djelo složenijeg oblika, snažnije dramatike i bogatije harmonije, s instrumentalnim uvodom (tokatom) kao prethodnicom uvertire, bio je Orfej (1607) C. Monteverdija, koji vrhunac svojega stvaralaštva postiže Krunidbom Popeje (1642). Prvo javno operno kazalište bilo je otvoreno 1637. u Veneciji, a najosebujniji izraz u operi postigla je nešto kasnije napuljska škola djelima A. Scarlattija, koji je dao i konačan oblik talijanskoj uvertiri (brzo-polako-brzo), koju naziva sinfonia. Virtuozna arija tipa da capo usklađuje se s razvojem radnje. Napuljska škola procvat je doživjela u XVIII. st. stvorivši komičnu operu (opera buffa), a njezin je operni stil postao uzorom cijeloj Europi. Najznačajniji su mu predstavnici u više naraštaja bili G. B. Pergolesi svojim intermezzom Služavka gospodarica, G. Paisiello djelom Nina ili luda od ljubavi (1789) i D. Cimarosa operom Tajni brak. Istodobno se razvila i venecijanska škola, a njezin je najznačajniji predstavnik bio B. Galuppi svojim Seoskim filozofom na tekst C. Goldonija. Oko 1700. i u ostalih europskih naroda nastali su oblici srodni vrsti opera buffa, u kojima su se glazbeni odlomci izmjenjivali s govorenim tekstom. U Engleskoj se razvila baladna opera (Prosjačka opera J. Gaya i J. Ch. Pepuscha, nastala 1728), u Njemačkoj Singspiel (igrokaz), koji je vrhunac dosegnuo u Mozartovoj Otmici iz saraja (1782). U Francuskoj se razvila opéra comique, koja se protezala i u XIX. stoljeće.

Ozbiljna opera razvila se u većini europskih zemalja. U Francuskoj su u XVII. st. dominirali J.-B. Lully i njegov libretist Ph. Quinault svojim »uglazbljenim tragedijama« (tragédie en musique) Kadmo i Hermiona, Armida i dr. U XVIII. st. vodeći je francuski skladatelj opera bio J.-Ph. Rameau operama Hipolit i Aricija, Galantne Indije i dr. Gostovanje Pergolesijeve Služavke gospodarice u Parizu sredinom stoljeća dovelo je do velikih rasprava između pristaša komične i ozbiljne opere. Iz toga proizišla francuska opéra comique s vremenom je promijenila sadržaj, a zadržao se samo oblik. Njezin vrhunac, realistična opera Carmen G. Bizeta, jedno je od najvećih djela cjelokupne svjetske operne literature.

Najznačajniji predstavnik talijanske ozbiljne opere u XVIII. st. bio je njemački skladatelj G. F. Händel, ali najveći dio njegova stvaralaštva povezan je uz Englesku. U svojim brojnim operama barokne monumentalnosti (Julije Cezar u Egiptu, Rodelinda, Alcina) posebno je usavršio arije opere serie, u čem su mu svojom virtuoznošću pomogli pjevači kastrati, od kojih je najpoznatiji bio Farinelli. Htijući vratiti operi plemenitu jednostavnost, veliki reformator Ch. W. Gluck stvorio je remek-djelo Orfej i Euridika. Vrhunac operne umjetnosti u XVIII. st., i opere općenito, opus je W. A. Mozarta: Figarov pir, Don Giovanni, Così fan tutte i Čarobna frula njegova su svevremenska remek-djela. Opera u XIX. st. ulazi operom spasa, najplodniji predstavnik koje je bio L. Cherubini, a najznačajnije je djelo toga žanra Fidelio L. van Beethovena. Talijani L. Cherubini Medejom i G. Spontini Vestalkom daju najveći prinos povijesnoj francuskoj operi Napoleonova doba na prijelazu stoljećâ.

Najveći procvat opera je doživjela u XIX. st. U Francuskoj D. F. E. Auber Nijemom djevojkom iz Porticija 1828. ustanovljuje žanr velike opere, velikih skupnih prizora, iznimno zahtjevnih vokalnih dionica i s velikim baletnim prizorima, redovito u pet činova. Najveći je majstor velike opere bio G. Meyerbeer, s Hugenotima, Prorokom i Afrikankom. Najuspjelije je djelo u tome žanru Židovka J.-F. Halévyja, a pridružuje mu se opera Trojanci H. Berlioza. Za velikom slijedi lirska opera, s najboljim djelima Faustom Ch. Gounoda te operama Manon i Werther J. Masseneta. Stilski su drugačiji C. Saint-Saëns sa Samsonom i Dalilom, s temom iz Biblije i nekim oratorijskim značajkama, te inače operetni skladatelj J. Offenbach svojom fantastičnom operom Hoffmannove priče.

U Italiji Seviljski brijač G. Rossinija označava vrhunac vrste opera buffa, a njegov Guillaume Tell, izveden u Parizu 1829., najvrjednija je velika opera. Istaknuti melodičar V. Bellini skladao je 1831. Mjesečarku i Normu te postao uzorom romantičarskoga lijepoga pjevanja – belcanta. Slijedi ga G. Donizetti svojim komičnim operama Ljubavni napitak i Don Pasquale te ozbiljnim operama Anna Bolena i Lucia di Lammermoor. G. Verdi sublimirao je sve do tada nastalo i doveo umjetnost belcanta do pune umjetničke zrelosti. Nakon prvog uspjeha s Nabuccom, preko Macbetha i prvog vrhunca s operama Rigoletto, Trubadur i Traviata te Simona Boccanegre, Krabuljnoga plesa, Don Carlosa i Aide, dolazi do vrhunaca u dramatskom Otellu i lirskoj komediji Falstaff, objema prema W. Shakespeareu. U Verdijevoj sjeni njegov je libretist A. Boito skladao Mefistofela, a A. Ponchielli Giocondu.

Njemačka i slavenske zemlje stvaraju vlastite nacionalne opere. C. M. von Weber sklada Strijelca vilenjaka, sadržaj kojega je stara njemačka legenda. Tvorac opernoga Gesamtkunstwerka (sveobuhvatno umjetničko djelo) R. Wagner razradio je sustav provodnih motiva (lajtmotiv) i simfoniziranog orkestra te prešao put od romantičkih opera Ukleti Holandez, Tannhäuser i Lohengrin preko Tristana i Izolde i Majstora pjevača do glazbenih drama tetralogije Prsten Nibelunga (Rajnino zlato, Walküre, Siegfried, Sumrak bogova) i svečanoga posvetnog prikaza Parsifal. U XIX. i na početku XX. st. opere koje su svojedobno uživale veliku popularnost skladali su, među ostalima, O. Nicolai (Vesele žene windsorske), F. von Flotow (Marta) i E. Humperdinck (Ivica i Marica).

U Rusiji je M. Glinka skladao 1836. prvu slavensku nacionalnu operu Ivan Susanjin (Život za cara). Slijedili su ga u Hrvatskoj V. Lisinski s operom Ljubav i zloba (1846), u Poljskoj S. Moniuszko s Halkom (1858), u Češkoj B. Smetana s Prodanom nevjestom (1866). Ruska opera razvijala se u smjeru velike povijesne opere kao što je Knez Igor A. Borodina, realističnih povijesnih drama Boris Godunov i Hovanščina M. P. Musorgskoga, opera-bajki Sadko i Snjeguročka N. Rimski-Korsakova do intimističkih lirskih prizora kao što su Evgenij Onjegin i dramatska Pikova dama P. I. Čajkovskoga s čvrstim književnim predloškom A. S. Puškina. U Hrvatskoj V. Lisinski stvara veliku operu Porin, praizvedenu tek 1897. Utemeljivši svojim Mislavom 1870. hrvatsku operu kao instituciju, I. Zajc skladao je jednu od dviju najpopularnijih hrvatskih opera Nikolu Šubića Zrinjskoga, te Bana Legeta i 16 drugih. F. Erkel autor je madžarskih nacionalnih opera Hunyady László i Bánk bán.

Kraj XIX. st. u Italiji razdoblje je verizma, koji donosi prizore iz svakodnevnoga života prožete naglašenim strastima, najčešće ljubavlju i ljubomorom. Smjer je nastao 1890. operom Cavalleria rusticana P. Mascagnija, a slijedio ju je Pagliacci R. Leoncavalla. Najznačajniji skladatelj nakon Verdija G. Puccini operama La Bohème, Tosca, Madame Butterfly, komičnom operom Gianni Schicchi i Turandot stvara vlastiti stil. Veliku popularnost uživali su i Andrea Chénier U. Giordana te Adriana Lecouvreur F. Cilee. Zasebna je pojava A. Smareglia svojom Istarskom svadbom.

Ovi izvori su točni i provjereni Učenica 8a Lea Barić❤ Instagram: l.baric40

Povijest[uredi VE | uredi]

Nastanak opere[uredi VE | uredi]

Claudio Monteverdi, skladatelj opere "Orfej"

Riječ opera izvorno znači "djela". Naime, to je množina latinske riječi opus (djelo), čime se željelo reći da opera objedinjuje umjetnosti solo pjevanja, zborskog pjevanja, deklamacije i plesa u scenskom spektaklu. Prvo djelo koje se smatra operom u današnjem općenitom smislu potječe iz 1597. godine. Bila je to Dafna (danas je izgubljena), a napisao ju je Jacopo Peri za elitni krug firentinskih humanističkih umjetnika koji su se okupljali u prostorijama "Camerata". Opera Dafna je htjela oživjeti klasičnu grčku tragediju, u okviru šireg buđenja antike koje je bilo vrlo važno za renesansu. Druga Perijeva opera, Euridika, iz 1600. godine, predstavlja prvu opernu partituru koja se sačuvala do naših dana. Izgovoren ili deklamiran dijalog uz svirku orkestra, što se u operi zove recitativ, jest temeljna osobina melodrame u njezinom izvornom smislu. Najpoznatiji primjer takve glazbe je Mendelssohnova glazba za San ivanjske noći. Nevidljivi orkestar koji je u melodrami 19. stoljeća naglašavao dramsku radnju danas se može prepoznati u filmskoj glazbi. Filmski spektakli s ozbiljnom glazbom izravno nasljeđuju tradiciju melodrame, a njihovi specijalni efekti mogu se smatrati nasljednicima i konkurentima oblika 'Grand Opera'.

Među ranim elementima iz 16. stoljeća, koji se još nisu složili u prepoznatljivu operu, treba spomenuti dvorsku paradu zvanu maska. Novi elementi maske mogu se vidjeti u drami Oluja Williama Shakespearea (oko 1611. godine). Glazbeno-dramski elementi mogu se vidjeti i u madrigalima iz 16. stoljeća, koji su se ulančavali kako bi se postigla dramska radnja.

Ako se osvrnemo na još starija razdoblja, vidjet ćemo da se glazba koristila već u srednjovjekovnim misterijima. Sačuvalo se jedno glazbeno djelo koje je starije od Dafne, Filoteja, koje je na vjerski tekst skladao svećenik po imenu Silberman. Osim toga, glazba Hildegarde iz Bingena izvodila se na sceni u dramskom obliku.

Barokna opera[uredi VE | uredi]

Georg Friedrich Händel. Njegova najpoznatija opera je "Julije Cezar"

Opera se ubrzo proširila izvan okvira dvorske publike. Oko 1637. godine u Veneciji se pojavila ideja "operne sezone" (unutar karnevala), gdje su se opere izvodile javno uz naplatu ulaznica. Istaknuti operni skladatelji 17. stoljeća jesu Francesco Cavalli i Claudio Monteverdi, čiji je Orfej (1607.) najstarija opera koja se još uvijek izvodi. Monteverdijevo kasnije djelo Odisejev povratak (1640.) također se smatra vrlo važnom ranom operom. Te rane barokne opere miješale su komediju s elementima tragike, što je smetalo profinjenijim duhovima, pa je tako pokrenuta prva u velikom nizu opernih reforma. Vođa reforme je bio pjesnik Pietro Metastasio, čija libreta su uvela oblik opera seria ("ozbiljna opera"), pun moraliziranja. Komedija je u baroknoj operi dobila svoju granu: opera buffa ("smiješna opera"), koja se razvijala zasebno, a djelomično se zasnivala na tradiciji commedia dell'arte.

Wolfgang Amadeus Mozart. Najpoznatiji je po operama "Don Giovanni" i "Čarobna frula".

Talijanska je opera postavila standarde za barok. Talijanska libreta bila su standard, čak i za Nijemca Händela, koji je pisao za Engleze, ili Mozarta, koji je pisao u Beču krajem 18. stoljeća.

Bel canto[uredi VE | uredi]

Doba koje nazivamo bel canto (tal. lijepo pjevanje) najbolje predstavljaju opere Rossinija, Bellinija, i Donizettija

Gioacchino Rossinit. Najpoznatiji je po operama "Seviljski brijač" i "Wilhelm Tell"

Francuska opera[uredi VE | uredi]

Giuseppe Verdi. Poznat je po operi "Aida"

Nasuprot operama uvezenim iz Italije, razvila se zasebna francuska tradicija, gdje se pjevalo na francuskom. Zasnovao ju je jedan Talijan, Jean-Baptiste Lully, koji je osnovao francusku glazbenu akademiju i vladao francuskom operom od 1672. godine nadalje. Lullyjeve uvertire, tečni i uredni recitativi, plesna intermeca, divertismani i orkestralni pasaži između scena postavili su shemu koju je promijenio tek Christoph Willibald Gluck gotovo sto godina kasnije. Tekst je bio jednako važan kao i glazba: komplicirane alegorije služile su za laskanje kralju, a završetak je gotovo uvijek bio sretan. Opera je u Francuskoj zatim uključila i baletne dijelove, kao i razrađenu scensku mašineriju.

Jean-Baptiste Lully je poznat po operi "Persée"

Francuska barokna opera, koju je razradio Rameau, dobila je jednostavniji oblik zbog reforme koju je sproveo Gluck (Alkestida i Orfej) krajem 1760-ih godina. Francuska je opera bila pod utjecajem škole bel canto, koju su zastupali Rossini i drugi Talijani.

Opera buffo i opéra comique[uredi VE | uredi]

Opera buffo ili komična opera nastala je iz talijanske međuigre (intermezzo), kakva je bila i danas izvođena Pergolesijeva La serva padrona (Služavka gospodarica). Francuska opera s govorenim dijalogom naziva se opéra comique (komična opera) bez obzira na temu (najizvođenija među njima, Bizetova Carmen, izrazito je tragična). Iz laganije vrste opére comique razvijena je opereta. Opereta i vodvilj su prethodnice mjuzikla, koji je dosegao vrhunac popularnosti u New Yorku.

Romantična opera i 'Grand Opéra'[uredi VE | uredi]

Giuseppe Verdi je glavni predstavnik romantične opere, a općenito se smatra i najvećim opernim skladateljem svih vremena.

Elementi francuskog oblika Grand Opéra pojavili su se prvi put u Rossinijevoj operi Guillaume Tell (1829.) i Meyerbeerovoj operi Robert le Diable (1831).

Glazbena drama i Gesamtkunstwerk[uredi VE | uredi]

Glazbena drama (njem. Musikdrama, tl. dramma musicale) objedinjuje kazališnu dramu i glazbu u jedinstven koncept, koji je prvi zastupao Theodor Mundt 1833. Romantičnu operu su u glazbenu dramu paralelno i neovisno jedan od drugoga razvili Giuseppe Verdi (počev od Macbetha), Richard Wagner (počevši od Tannhäusera), te Modest Musorgskij. Wagner je prihvatio koncept umjetničkog djela kao jedinstvene autorske cjeline (njem. Gesamtkunstwerk) estetičara Karla Trahnodorfa te je svoja kasnija djela stvarao istodobno kao pjesnik, dramaturg i skladatelj.

Njemačka opera[uredi VE | uredi]

Mozartov singspiel Čarobna frula (1791.), napisan na njemačkom, uveo je tradiciju njemačke opere, koju su u 19. stoljeću razvili Beethoven, Weber, Heinrich Marschner i Wagner.

Richard Wagner. Poznat je po ciklusu od četiri opera "Nibelunški prsten".

Wagner je stvorio stil u kojem se recitativ i arija miješaju uz stalnu pratnju orkestra. Wagner je također obilno koristio lajtmotive (iako ih je prvi koristio Weber), koji povezuju određenu melodiju s određenim likom ili pojmom tijekom cijele opere.

Ostale nacionalne opere[uredi VE | uredi]

Španjolska je stvorila svoj oblik opere, nazvan zarzuela. Počevši od Glinke, ruski su skladatelji Musorgski, Rubinstein, Čajkovski i Rimski-Korsakov napisali više značajnih i danas često izvođenih opera. U Hrvatskoj su opere skladali Vatroslav Lisinski, Ivan Zajc, Blagoje Bersa, Josip Hatze, Ivan Brkanović, Jakov Gotovac, Krešimir Baranović, Ivana Lang, Igor Kuljerić i Frano Parać. Srpski skladatelj Stevan Hristić svoju je jedinu operu Suton napisao prema djelu hrvatskoga pisca Iva Vojnovića, a osim njega opere su skladali i Isidor Bajić, Stanislav Binički, Petar Konjović, Svetomir Nastasijević i Petar Stojanović.

Petar Iljič Čajkovski. Poznat je po operi "Jevgenij Onjegin"

Nakon Wagnera: verizam i modernizam[uredi VE | uredi]

Nakon Wagnera, opera je krenula raznim putevima. Jedna reakcija kratkog vijeka bila je sentimentalna "realistična" melodrama verizma. Tu možemo spomenuti veliko ime, Giacomo Puccini s operama Manon Lescaut, La Boheme Tosca, Madama Butterfly, Turandot i dr. Druga reakcija na Wagnerov mitski srednji vijek jest psihološka snaga i socijalna analiza Richarda Straussa.

Giaccino Puccni. Poznat je po operama "Madame Butterfly" i "Turandot"

Tijekom 20. i 21. stoljeća, iako je po čitavom svijetu opera postala popularnija nego ikad, moderne opere koje su ušle u kanon mogu se nabrojiti na prste, a među njih spadaju: Wozzeck (Berg) , Život razvratnika (Stravinski), Peter Grimes (Britten) i Razgovori karmelićanki (Poulenc).

Povezani članci[uredi VE | uredi]