Razlika između inačica stranice »Etchareottine Indijanci«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dodano 1.560 bajtova ,  prije 15 godina
bez sažetka
{{radovi}}
[[Slika:CampSlavey.jpg|frame|Logor Slavey Indijanaca, sjeverna Kanada.]] '''Slavey''' (Slave, Awokanak, EtchareoottineEtchareottine).- Indijansko pleme porodice [[Athapaskan]] nastanjeno na zapadnim obalama jezera [[Great Slave Lake]] i bazenima rijeka [[Mackenzie]] i [[Liard]] i drugim pritocima.
 
== Ime ==
*[[Etcheridiegottine]], na srednjem toku Liard Rivera.
*[[Etechesottine]], između jezera Great Slave i La Martre.
*[[Klodesseottine]], na Hay Riveru.
-Ovim grupama treba možda dodati Indijance [[Mountain]] ili Shihgot’ine koji govore srodnim jezikom. Indijance K’áshogot’ine ([[Hareskin|Hare]]), Sahtúgot’ine ([[Bear Lake]]) i Shihgot’ine ([[Mountain]]) zbog sličnih jezika jezično pripisuju u takozvane Sjeverne (Northern) Slavey Indijance, no oni su svakako posebna plemena.
 
== Povijest ==
Prema Petitotu (1891) Etchareottine su se u proišlosti prostirali na jug sve do jezera Athabaska. Cree, koji su dobili vatreno oružje, potisnuli su ih na sjever, gdje su neki otišli čak na otoke u jezeru Great Slave Lake. Swanton osporava da su ikad Slaveyi dospjeli do jezera Athabaska. Godine 1789. njihovim područjem prolazi Mackenzie, pa su uskoro nakon njega utemeljene prve trgovačke postaje za trgovinu sa Indijancima.
 
== Etnografija ==
Govori se (Petitot) da su [[Cree]], njihovi ratoborni rođaci sa juga, odvodili pripadnike ovog naroda u roblje, prozvavši ih Awokanak (=robovi). Isti autor spominje među njima običaje poznate kao [[circumcizija]], koji su se obavljali u djetinjstvu. Članove plemena koji nisu bili podvrgnuti zahvatu circumcizije nazivali su 'psima'. Slaveyi su bili pravi ribarski narod i ''ihtiofazi'' subarktičkog područja, riba im je bila glavna hrana. –Ljeti bi se Slaveyi okupljali u velike ribarske logore, koji su nicali duž glavnih rijeka i jezera. U ribolovu {kaže Sara K. (Soeters) Allen } ,služili su se mrežama od vrbine kore, hvatali bi, čistili i sušili velike količine ribe. Tokom zime ovi ribarski kampovi bi se razbili u manje zimske logore, i riba se lovila kroz otvore u ledu. Zimi bi da dođu do mesa, Slaveyi znali ići i u lov na manju divljač i na losa. Allen (1998), poznavaoc Slaveya, kaže da su se sve nezavisne lokalne bande ovog plemena formirale obiteljske skupine “''nodal kindreds''”, od kojih je svaka imala zasebni tradicionalni lovački teritorij.
 
[[Kategorija:Athapaskan]]

Navigacijski izbornik