Razlika između inačica stranice »Osobno računalo«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dodano 1.378 bajtova ,  prije 10 godina
proširenje uvodnog odjeljka i povijesti po uzoru na englesku wikipediju
(proširenje uvodnog odjeljka i povijesti po uzoru na englesku wikipediju)
[[Datoteka:Computer-aj aj ashton 01.svg|mini|250px|Crtež stolnog osobnog računala]]
'''Osobno računalo''' ({{en|personal computer, PC}}) je [[računalo]] opće namjene koje je po fizičkoj veličini, mogućnostima i cijeni pogodno za osobnu uporabu te kojim upravlja izravno krajnji korisnik bez pomoći računalnog operatera, za razliku od [[središnje računalo|središnjeg računala]] i [[poslužitelj]]a koje istovremeno može rabiti više krajnjih korisnika ali zahtijevaju podršku dodatnog stručnog osoblja.
'''Osobno računalo''' ili PC ([[Engleski jezik|eng.]] '''P'''ersonal '''C'''omputer) je [[računalo]] namijenjeno osobnoj uporabi, za razliku od [[poslužitelj]]a koji rabi veći broj ljudi.
 
S obzirom na prikladnost za prenošenje osobno računalo može biti stolno ({{en|desktop computer}}), koje nije prikladno za prenošenje, ili [[prijenosno računalo|prijenosno]], kojeg korisnik može lako prenositi ili čak koristiti u pokretu.
== Povijest ==
Neka od prvih osobnih računala bila su:
* [[ZX 80]]/[[ZX 81]]
* [[ZX Spectrum]]
* [[Commodore 64]]
* [[Amiga]]
* [[Atari]]
* Prvo osobno računalo (PC) izišlo je 1981. godine.
 
Danas su osobna računala u masovnoj uporabi širom svijeta i na njima se najčešće koriste [[računalni programi]] za obradu teksta i slika, tablične kalkulacije, baze podataka, pregled web-stranica, e-poštu, audio-vizualnu komunikaciju, reproduciranje digitalnih multimedijskih sadržaja te za igranje. Na raspolaganju je i mnoštvo programa za razne druge specijalne namjene. Današnja osobna računala redovito imaju mogućnost spajanja u [[LAN|lokalnu računalnu mrežu]] i na [[Internet]].
Do kraja [[20. stoljeće|20. stoljeća]] razlika u dimenzijama između velikih super-računala i osobnih računala je skoro potpuno nestala, tako da su današnja osobna računala sposobna izvoditi proračune koje su nekad izvodila super-računala.
 
== Povijest ==
 
Osobna računala pojavila su se [[1970]]-tih godina a među prvim proizvođačima bile su tvrtke [[Apple]], [[Hewlett-Packard]] i [[IBM]]. Veće širenje osobnih računala počelo je s pojavom računala IBM PC (model 5150) koje je izišlo 1981. godine a cijenom je bilo prikladno i za poslovnu i za kućnu uporabu u ekonomski razvijenim državama. Među popularnim kućnim osobnim računalima s početka [[1980]]-tih bila su i sljedeća: [[Atari]] ST, [[Commodore 64]]/[[Amiga]], [[ZX 80]]/[[ZX 81]], [[ZX Spectrum]].
Naravno, i super-računala su u međuvremenu napredovala, i imamo dva oblika:
* samostalno super-računalo
* super-računalo sastavljeno od velikog broja osobnih računala
 
Zahvaljujući hardverskoj arhitekturi koja je omogućavala nadograđivanje računala komponentama drugih proizvođača, računala IBM PC i njima kompatibilna drugih proizvođača (tzv. klonovi) postigla su dominaciju na tržištu, dok im je jedini konkurent ostao [[Apple Macintosh]]. Ova računala zasnivala su se na [[procesor]]ima tvrtke [[Intel]] a kao [[operacijski sustav]] korišten je prvo [[MS-DOS]] a zatim [[Microsoft Windows]]. Od 1991. kada se pojavio [[Linux]] na osobnim računalima se također koriste sustavi sastavljeni od [[slobodni softver|slobodnog softvera]].
== Usporedi ==
*[[središnje računalo]]
*[[mrežno računalo]]
*[[prijenosno računalo]], prijenosnik
*[[dlanovnik]]
 
{{Mrva-rač}}

Navigacijski izbornik