Razlika između inačica stranice »Hrvatski narodni savez Bosne i Hercegovine«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
bez sažetka
No edit summary
No edit summary
'''Hrvatska seljačka stranka - Nova hrvatska inicijativa''' bila je [[Hrvatizajednica u BiH|hrvatska]] politička stranka u Bosni i Hercegovinistranaka, nastala [[2007.]] spajanjem [[Hrvatska seljačka stranka Bosne i Hercegovine|Hrvatske seljačke stranke Bosne i Hercegovine]] i [[Nova hrvatska inicijativa|Nove hrvatske inicijative]], nastala 2007. Stranke su se razišle 2010.
 
'''Hrvatska seljačka stranka''' osnovana je kao protuteža [[HDZBiH|HDZ-u]] [[BiH]] [[18. travnja]] [[1993.]]
 
'''Nova hrvatska inicijativa''' nastaje sredinom [[1998]]. godine, kada je postalo sasvim jasno da tvrdostrujaška struja {{fact}} unutar [[HDZBiH|HDZ]]-a ne želi promijeniti svoju strategiju u odnosu na Hrvate Središnje [[Bosna|Bosne]] i [[Posavina|Posavine]] tj. od težnje stvaranju trećeg entiteta na području [[Hercegovina|Hercegovine]].
 
Znajući da značajnu ulogu u vođenju politike ima predsjednik stranke, skupina tada visoko pozicioniranih članova HDZ-a, na čelu sa [[Krešimir Zubak|Krešimirom Zubakom]], odlučila se na predstojećem 5. Saboru HDZ-a predložiti kandidata [[Božo Ljubić|Božu Ljubića]] za mjesto predsjednika HDZ-a BiH. Ljubić je tada slovio za umjerenog političara koji je imao sluha za probleme Hrvata Središnje Bosne i Posavine te za političara koji se svojim javnim djelovanjem u to vrijeme ograđivao od ideje napuštanja prostora na kojima su stoljećima živjeli Hrvati u BiH. Kako je tada HDZBiH još uvijek bio pod jakim utjecajem [[HDZ]]-a Hrvatske, ideja je bila isposlovati potporu za Ljubića, u čemu se, nakon višekratnih konzultacija u [[Zagreb]]u i [[Mostar]]u, uspjelo. Izbor Ljubića za predsjednika HDZ-a trebao je osigurati minimum jamstva da će HDZBiH početi na isti način tretirati cjelokupni hrvatski korpus u BiH te će profilirati HDZBiH i učiniti je suvremenom proeuropskom strankom. Međutim, unatoč i osobnoj podršci predsjednika [[Franjo Tuđman|Tuđmana]]{{fact}}, u ozračju neviđenih pritisaka pa i otvorenog vojno-političkog puča koji je u cijelosti demaskirao stvarnu politiku i namjere tvrde struje HDZ-a, Božo Ljubić odustaje od kandidature i na čelo HDZ-a BiH izabran je [[Ante Jelavić]], izdanak tvrde struje, a zapravo skupine koja je svoje osobne interese maskirala tobožnjom brigom za nacionalne interese [[Hrvati Bosne i Hercegovine|Hrvata u BiH]]. Tada veći dio zastupnika HDZ-a iz Središnje Bosne i Posavine nisu prepoznali kako je na Saboru HDZ-a zapravo iskazan neposluh Tuđmanu, nego su čak naivno i povjerovali da je politička igra upravo režirana na [[Pantovčak]]u. U intervju objavljenom u «Globusu» predvodnik pobune, [[Ljubo Ćesić Rojs]], javno je priznao {{fact}} ono što su utemeljitelji NHI-ja znali i te 1998. godine i zbog toga su odlučili dići svoj glas protiv takve politike. Dakle, skupina razočaranih, ali nadasve ponosnih izaslanika, većinom iz Posavine i Središnje Bosne, a nije bio zanemariv broj i iz Hercegovine, koji su davali podršku preostalo je ili slegnuti ramenima ili se organizirano suprotstaviti sve izglednijoj namjeri potpunoga zanemarivanja interesa značajnog broja Hrvata koji su se opredijelili za život unutar BiH. Prevladala je druga opcija i započeli sastanci, razgovori i dogovori o budućem političkom djelovanju. Zanimljivo je da ubrzo nakon 5. Sabora HDZ-a BiH u Mostaru predsjednik Tuđman, unatoč osobnom protivljenju izboru Ante Jelavića, ipak primio nasilno izabrano vodstvo HDZ-a BiH, čime je tada definitivno bilo jasno kako je njegova moć u HDZ-u, umanjenja, a autoritet narušen.
9.276

uređivanja

Navigacijski izbornik