II. gimnazija u Zagrebu: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka uređivanja
mNema sažetka uređivanja
Redak 28: Redak 28:
Škola je još jednom bila meta bombi, ovoga puta 1995. godine za vrijeme oslobađanja okupirane Zapadne Slavonije kada su četnici s Banije raketirali školsko dvorište za vrijeme nastave, na sreću bez žrtava.
Škola je još jednom bila meta bombi, ovoga puta 1995. godine za vrijeme oslobađanja okupirane Zapadne Slavonije kada su četnici s Banije raketirali školsko dvorište za vrijeme nastave, na sreću bez žrtava.


U bivšoj državi škola je nakon rata II. gimnazija, a u Reformi školstva utopljena je u Centar za kulturu i umjetnost.
U bivšoj državi škola je nakon rata nazvana II. gimnazija, a u Reformi školstva utopljena je u Centar za kulturu i umjetnost.
<ref name="II. gimnazija povijest">[http://www.gimnazija-druga-zg.skole.hr/povijest.html]II. gimnazija povijest</ref>
<ref name="II. gimnazija povijest">[http://www.gimnazija-druga-zg.skole.hr/povijest.html]II. gimnazija povijest</ref>



Inačica od 13. prosinca 2012. u 22:28

II. gimnazija u Zagrebu je opća gimnazija osnovana prije stotinu godina dopisom cara Franje Josipa I. koji je razdijelio I. kraljevsku realnu gimnazije na I. i II. kraljevsku realnu gimnaziju.

II. gimnazija Zagreb je jedna od najboljih općih gimnazija u Hrvatskoj uz III. gimnaziju iz Splita i SŠ Zlatar prema rezultatima poslijednje Državne mature. Također jedna je od tri najbolje srednje škole/gimnazije u Zagrebu uz V. i XV. gimnaziju koje su prirodoslovno-matematičke.

Zagrebačka II. gimnazija ove godine (13.12.2012.) slavi stotu obljetnicu postojanja i sedamdeset godina od useljenja u novu zgradu u Križanićevoj ulici 4. Organizirana je Svečana akademija koju su upriličili gradonačelnik Zagreba Milan Bandić i presdsjednik Republike Hrvatske dr. Ivo Josipović.

Najnoviji rezultati

Zagrebačka II. gimnazija 2009. na Državnoj maturi ostvarila je 3. mjesto u Hrvatskoj po ostvarenim rezultatima, a 2010. godine bili su na 5. mjestu. Na posljednjoj maturi imali su najbolje rezultate iz 5 predmeta: hrvatskog, psihologije, fizike, politike i gospodarstve te sociologije. Tako su sveukupno slične rezultate ostvaril opće gimnazije: II. gimnazija iz Osijeka, SŠ Zlatar i III. gimnazija iz Splita. [1] [2] [3]

Povijest

Godine 1911./1912. u Kraljevsku realnu gimnaziju se upisalo 1118 učenika, što je bilo previše i za onako veliku zgradu ( današnji muzej Mimara), Visoka kraljevska zemaljska vlada donijela je odluku da se sagradi nova zgrada na Širokom brijegu uređena prema svim modernim školskim zahtjevima, u koju se smjestila Kraljevska II. Realna gimnazija u Zagrebu.

6. prosinca 1912. godine javlja se ravnateljstvu Kraljevske realne gimnazije u Zagrebu da su Njegovo Cesarsko Kraljevsko Apostolsko Veličanstvo Franjo Josip I. dopustilo da se Kraljevska realna gimnazija u Zagrebu razdijeli u potpune dvije realne gimnazije (prvu i drugu), čime je osnovana Kraljevska II. realna gimnazija u Zagrebu.

II. gimnazija je kroz svoju povijest nekoliko puta preseljavana, od Katarininog trga, Wilsonovog trga (današnji Rooseveltov trg), Ulice A (današnje Klaićeve), Josipovca i Savske ceste nakon čega se seli u novoizgrađenu zgradu u Domagojevoj ulici 1933. godine, gdje se i danas nalazi.

Zgradu je, prema tada najmodernijim građevinskim i arhitektonskim dostignućima kao i materijalima, projektirao hrvatski arhitekt Egon Steinmann. Unatoč lošem održavanju u bivšoj državi, zgrada i danas uz relativno male građevinske zahvate, može odgovoriti svim prostornim i drugim zahtjevima današnjeg gimnazijskog programa.

Za vrijeme II.Svjetskog rata zgrada postaje vojarna te je pri kraju rata bombardirana i srušeno je istočno krilo - današnja Klasična gimnazija.

Škola je još jednom bila meta bombi, ovoga puta 1995. godine za vrijeme oslobađanja okupirane Zapadne Slavonije kada su četnici s Banije raketirali školsko dvorište za vrijeme nastave, na sreću bez žrtava.

U bivšoj državi škola je nakon rata nazvana II. gimnazija, a u Reformi školstva utopljena je u Centar za kulturu i umjetnost. [4]

Škola danas

Trenutni ravnatelj je Drago Bagić.

Hrvatski jezik - Danijela Filipović Bojanić Marija Hilje Leo Juko Ivan Pavlović Gordana Prodanović Ana Širinić Zrinka Vancaš

Engleski jezik - Željka Đaković Renata Jurić Branka Lacković Jasna Rilje Ksenija Šebić Mia Vrbanac

Njemački jezik - Renata Jurić Branka Strapač Mia Vrbanac Danijela Zeko

Francuski jezik - Jasna Rilje Ksenija Šebić

Talijanski jezik - Danijela Filipović Bojanić Branka Lacković

Španjolski jezik - Marija Hilje Zrinka Vancaš

Latinski jezik - Vesna Kezele Hrvojka Vlahović Zokić

Glazbena umjetnost - Jadranka Rudeš

Likovna umjetnost - Marko Jurić Vesna Kezele

Povijest - Katarina Šušak Jadranka Guljaš Snježana Vuković

Geografija - Ivan Dukić Željka Jakubec Mirjana Pandžić

Matematika - Snježana Đedović-Ržehak Ivana Fundurulić Maja Horvat Ivan Marinović Mara Stričević Ana Tadić

Fizika - Mirjana Hausknecht Mara Stričević Goran Vranić Ivana Fundurulić Kemija Branka Albahari Janja Aničić Jadranka Lešić

Biologija - Janja Aničić Darinka Đerek Miroslava Kujundžić

Informatika - Smiljana Perić

Tjelesna i zdravstvena kultura - Iva Kranjčević Ivana Peršić Mirna Radojčić

Vjeronauk - Marija Zavacki

Etika - Irena Ihas Jurić Ivana Plazonić Darko Tödtling

Psihologija - Branka Krizmanić Slunjski Ivanković Ivana

Logika - Darko Tödtling

Sociologija - Irena Ihas Jurić

Filozofija - Darko Tödtling

Politika i gospodarstvo - Irena Ihas Jurić

Školu je 2012. upisalo 168 novih učenika razmještenih u 6 razreda. Bodovni prag bio je 55 bodova. [5] [6]

Izvori

  1. [1]II. gimnazija rezultati Državne mature 1
  2. [2]II. gimnazija rezultati Državne mature 2
  3. [3]II. gimnazija rezultati Državne mature 3
  4. [4]II. gimnazija povijest
  5. [5]II. gimnazija zbornica
  6. [6]II. gimnazija prag