Razlika između inačica stranice »Wikipedija:Molimo budite dobri prema novim suradnicima«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
bez sažetka
m (Bot: brisanje 46 međuwiki poveznica premještenih u stranicu d:q4657367 na Wikidati)
* Iako je ljubazno preporučiti novom suradniku, koji je načinio pogrešku, važnije smjernice i pravila Wikipedije, nerazumno je i u potpunosti neprijateljski preporučiti mu da prestanu sudjelovati u glasovanjiima, raspravama itd. "dok ne steknu više iskustva". Ovo istovremeno obeshrabruje nove uređivače i može lišiti Wikipediju mnogo potrebnih uvida.
* Pri davanju savjeta novopridošlicama, dajte mu do znanja da je dobrodošao i neka se tako osjeća, a ne dati im da znanja da im je potrebno vaše dopuštenje za ulazak u članstvo ekskluzivnog kluba. Bilo koja nova oblast koncentrirane, svrsishodne ljudske aktivnosti posjeduje vlastita posebna suženja i strukture, za čije je učenje potrebno neko vrijeme, i koje imaju [[Wikipedija:Konsenzus|koristi]] od povremenog preispitivanja i ispravaka.
* Ne nazivajte novopridošlice omalovažavajućim imenima poput [[Wikipedija:Čarapko|čarapka]]. Ako se mnogo novopridošlih suradnika pojave na istoj strani glasa, učinite ih dobrodošlima objašnjavajući im pritom kako bi se njihovi glasovi možda nećene će uzeti u obzir. Svako neprimjereno prozivanje istih suradnika u potpunosti je nepotrebno.
* Ponekad suradnici zaborave upotrijebiti četiri tilde nakon ostavljanja komentara na suradničkim stranicama ili u Kafiću. Podsjetite ih (na ljubazan način, naravno) da se nakon svojih komentara potpišu, a u međuvremenu kod ne potpisanog komentara postavite predložak {{tl|nepotpisan}}.
* [[Wikipedija:Pretpostavite dobru namjeru|Pretpostavite dobru namjeru]] kod novopridošlica. Vrlo je vjerojatno kako oni samo žele pomoći u rastu Wikipedije. Dajte im šansu!
Pokušajte rabiti uobičajene poruke dobrodošlice/upozorenja, koje su srdačne i istovremeno ispravljaju.
 
Svjesno odaberite čvrsto tlo. Težite tomu da budete odgovoran Wikipedist. Poticanjem dobre volje, pojedinac nećene će provocirati ili se nećene će dati lako isprovocirati, i dopustiti će novim suradnicima Wikipedije da posvete svoje slobodno vrijeme i izvore gradnji enciklopedije koju svatko može poboljšati.
 
== Česte pogreške novopridošlica ==
# Razmotrite neke od mogućnosti koje je osoba koja vas je "ugrizla" mogla koristiti kako bi postigla željeni odgovor, i ako susretnete sličnu situaciju u budućnosti, ponašajte se na prethodno spomenut način ako situacija opravdava.
# Naučite nešto iz doživljenoga iskustva. Izvucite pouku koja je možda nenamjerno skrivena.
# Uzmite u obzir kako je negativno "griženje" ''prijelazno'' – pojedinac možda nećene će osjetiti potrebu za uspostavljanjem mira zbog nekonstruktivnog komentara. <!-- /POTREBNO LEKTORIRANJE / Izdvojite mudrost koja je možda nenamjerno prikrivena, i odaberite ju kao vrijedno iskustvo.-->
 
 
155.232

uređivanja

Navigacijski izbornik