Wikipedija:Ne ometajte rad Wikipedije da biste nešto dokazali

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Wikipedija:POINT)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Green check.svg Ovo je pravilo Wikipedije na hrvatskome jeziku.
Svi bi ga suradnici trebali poštovati.
Wikify.svg
Pravila Wikipedije
(WP:PW)
Marljiv rad i suradnja
Dogovor
Izbjegavanje sukoba
↱

Ne ometajte rad wikipedije da biste dokazali (svoju) poantu! Ako želite nešto dokazati, i mislite da je to važno za Wikipediju, ometanje rada wikipedije je vjerojatno najmanje efikasan način dokazivanja vaše teze, a može biti prilično kontraproduktivan za vas – može uzrokovati vaše blokiranje!

Kako Wikipedija funkcionira?[uredi kôd]

Wikipedija je enciklopedija, no hrvatska Wikipedija je istovremeno i zajednica njenih suradnika, jer naših 209.955 članaka nije konačni cilj projekta, cilj je imati marljivu i složnu zajednicu koja će raditi na povećanju i kvalitete i kvantitete članaka na wikipediji.

Suradnici nisu plaćeni za svoj rad, te zajednica opstaje i napreduje širenjem pozitivnog ozračja, tj. suradnici i administratori ne grizu nove suradnike, nego ih upućuju kako se najbrže i najlakše uklopiti, te postati korisnim članovima zajednice.

Neizbježna je pojava da se neki suradnici teško uklapaju, tada administratori trebaju pomoći. Ono što nitko ne želi je trajno blokiranje nekog suradnika (naravno, nije moguće nikoga zaista trajno blokirati, moguće je samo trajno blokirati neki nadimak - tako ako se suradnik vrati na wikipediju s novim nadimkom i promijenjenim stavom/usklađenim sa stavom zajednice, moći će surađivati bez ikakvih zapreka).

Ometanje rada Wikipedije[uredi kôd]

Ometanje rada Wikipedije je svako ponašanje koje nije kažnjivo po drugim pravilima Wikipedije, a očito ometa rad zajednice.

Promatrač sa strane može se zapitati kako vidjeti, kako izmjeriti da je rad zajednice ometen?

- Lako. Mjesečni rast hrvatske wikipedije zadnjih nekoliko mjeseci je veći od 1.000 članaka, također broj dnevnih uređivanja je proporcionalan. (Ove brojke vrijede u trenutku pisanja ovog pravila. Kako vrijeme ide, one će postati nevažeće, no svejedno će zadovoljavajuće oslikavati princip do sljedeće prekretnice.) Kad broj uređivanja i novih članaka primjetno padne, onda je očito da se radi o ometanju rada wikipedije (kako broj suradnika hrvatske wikipedije raste, u jednom trenutku će zajednica biti toliko velika da se ovaj efekt više neće primjećivati - prekretnica, no danas je ovaj efekt još uvijek zamjetan).

Načini ometanja[uredi kôd]

  • Kritiziranje pravila bez konstruktivnih primjedbi
  • Kritiziranje suradnika koje se ne može tumačiti ni kao maltretiranje, ni kao osobni napad, ali ni kao pozitivno/konstruktivno!

Ukratko, suzdržite se od bilo kakvog nekonstruktivnog kritiziranja!

Ako mislite da neki suradnik radi protiv wikipedije, najbolji način provjere je kontaktiranje administratora elektroničkom poštom/ili na ircu. Tako će se lako i brzo ustanoviti je li vaš dojam točan, također i učiniti ono što je potrebno.

Ako mislite da wikipediji nedostaje neko pravilo, ili neko pravilo nije dobro, također je najjednostavniji način utvrđivanja činjenica kontaktiranje admina bilo elektroničkom poštom, bilo na ircu. Admini naravno nisu jedini koji mogu tumačiti pravila wikipedije, ali oni su ih zaduženi tumačiti u slučaju spora, pa je to logičan način.

Nekonstruktivno kritiziranje suradnika, zajednice ili njenih pravila nije dozvoljeno!

Konstruktivna kritika[uredi kôd]

Ako želite nešto popraviti možete to učiniti na (najmanje) dva načina:

  • podijelite svoju ideju s nekim (putem irca ili elektroničke pošte), ako je vaša ideja utemeljena, drugi će vam pomoći i savjetovati kako da ideju najlakše i najbrže ostvarite (udvoje je lakše)
  • ako želite sami, Wikipedija:Kafić je divno mjesto za prijedloge. Tu će vam drugi suradnici reći što misle o vašem prijedlogu. Ako vaš prijedlog doživi kritiku, ne morate se odmah obeshrabriti. No uporno inzistiranje na nečemu što izaziva kritike većeg broja suradnika također nema smisla, te vas molimo da u svojim dobrim namjerama ne pogazite pravilo o kome govori ovaj članak!