Razlika između inačica stranice »Paleomagnetizam«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dodano 16 bajtova ,  prije 7 godina
kada se kaže da je razmera mala, nikada nije jasno da li se misli na razmeru koja je sitna, ili na onu koja pokazuje malo područje (a koja je krupna)
(kada se kaže da je razmera mala, nikada nije jasno da li se misli na razmeru koja je sitna, ili na onu koja pokazuje malo područje (a koja je krupna))
Paleomagnetičari proučavaju nekadašnje [[magnetsko polje]] mjerenjem orijentacije magnetskih minerala u [[stijena]]ma, stečene u vrijeme njihovog nastanka ([[remanentna magnetizacija]]), a zatim rabe metode, slične geomagnetizmu, da odrede kakva bi konfiguracija magnetskog polja Zemlje formirala proučavanu orijentaciju.
 
== Polja proučavanja u paleomagnetizmu ==
== Grane paleomagnetizma ==
Paleomagnetska proučavanja dijele se u nekoliko grana, ovisno od razmjere proučavanja:
* ''[[Varijacije magnetskog polja Zemlje|Sekularne varijacije]]'' - izučavaju se promene u pravcu i intenzitetu magnetskog polja Zemlje, malihsitnih razmjera. [[Sjeverni magnetski pol]] se konstantno relativno kreće u odnosu na [[osa rotacije Zemlje|os rotacije Zemlje]]. [[Magnetizacija]] je [[vektor]], pa se i magnetsko polje može odrediti na osnovu mjerenja paleopravaca [[magnetska deklinacija|magnetske deklinacije]] i [[magnetska inklinacija|inklinacije]], kao i paleointenziteta polja.
* ''[[Magnetostratigrafija]] reverzija'' - proučava periodične reverzije polarizacije magnetskog polja Zemlje. Reverzije se ponavljaju u nepravilnim vremenskim intervalima tijekom geološke povijesti. Trajanje i karakteristike ovih reverzija određuju se na osnovu proučavanja zona širenja [[Zemljina kora|Zemljine kore]] i datiranja [[vulkanske stijene|vulkanskih stijena]].
 
361

uređivanje

Navigacijski izbornik