Prijeđi na sadržaj

Dan Reformacije: razlika između inačica

bez sažetka
(Nova stranica: '''Dan reformacije''' je vjerski blagdan koji se slavi 31. listopada , u spomen reformacije, posebno među luteranima, i nekim kalvinističkim crkvama. Taj blagdan je spomen...)
 
No edit summary
'''Dan reformacije''' je vjerski blagdan koji se slavi [[31. listopada]] , u spomen reformacije, posebno među luteranima, i nekim kalvinističkim crkvama. Taj blagdan je spomen na događaj kad je Martin Luther pribio svojih 95 teza na vrata [[Crkva_Svih_Svetih_(Wittenberg)|crkve Svih Svetih]] u [[Wittenberg]]u. To je građanski blagdan u Sloveniji ( budući da je reformacija duboko doprinijela njegovom kulturnom razvoju, iako su Slovenci uglavnom rimokatolici) i u njemačkim državama Brandenburg, [[Mecklenburg-Vorpommern]], [[Saska (pokrajina)|Saska]], [[Saska-Anhalt]], i [[Tiringija]]. To je također nacionalni praznik u Čileu od 2009.
 
U [[SAD|američkim]] crkvama često prenesu praznik, tako da pada na nedjelju (nazvanu Reformacijska nedjelja) na dan ili prije 31. listopada, uz Dan svih svetih koji se preseli u nedjelju na dan ili nakon 1. studenog.