Razlika između inačica stranice »Franz Marc«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Obrisan 281 bajt ,  prije 6 godina
bez sažetka
'''Franz Marc''' ([[München]], [[8. veljače]] [[1880]]. - [[Verdun]], [[4. ožujka]] [[1916]].) bio je njemački slikar, crtač i grafičar, jedan od najvažnijih predstavnika njemačkog [[Ekspresionizam|ekspersionističkog]] slikarstva.
== Život ==
Franz Marc je bio drugi sin slikara Wilhelma Marca i odgojiteljice Sophie Marc. Djeca Paul i Franz su odrasli dvojezično, njihova majka je bila porijeklom iz [[Elzas|Elzasa]], a djetinstvo je provela u [[Savoja|Savoji]], francuskom dijelu Švicarske. Wilhelm Marc je svoju djecu katolički krstio, ali [[Protestantizam|protestantski]] odgojio jer je [[1895]]. istupio iz katoličke crkve i konvertirao na protestantizam.
Franz Marc je razmišljao studirati [[Teologija|teologiju]] ili [[Filologija|klasicnu filologiju]] kao i njegov brat Paul. Kao 18 godišnjak interesirao se za književnost i filozofiju, posebno za [[Thomas Carlyle|Thomasa Carlylea]] i [[Friedrich Nietzsche|Friedricha Nietzschea]].
[[Datoteka:Franz Marc 016.jpg|mini|lijevo|<center>''Krava crvena, zelena, žuta'' (1912.)]]
[[Datoteka:Franz Marc-The fate of the animals-1913.jpg|mini|lijevo|<center>''[[Sudbina životinja]]'', 1913.]]
[[1899]]. je položio maturu na Luitpold Gimnaziji u Münchenu; neko su vrijeme [[Albert Einstein]] i Franz Marc bili u istom razredu. Nakon mature se Franz Marc upisao na Filološki studij na Ludwig - Maximilian Fakultetu u [[München|Münchenu]]. Prije studija je bio godinu dana u vojsci gdje je donio odluku upisati se na umjetničku akademiju i slikati kao i njegov otac.
Na umjetničkoj akademiji u [[München|Münchenu]] je anatomiju predavala Gabriele von Hack, a slikarstvo Wilhelm von Diez, dva slikara koja su bili predstavnici tradiocionalne minhenske škole. Marcovi radovi su na početku njegovog stvaranja sadržavali sve elemente ovog tradicionalnog stila, kompozicijskog rasporeda i prigušenih boja. Novu orijentaciju je donio boravak u Francuskoj
Sa prijateljem sa fakulteta, Friedrichom Lauerom, je 1903. putovao diljem [[Francuska|Francuske]]. Nekoliko mjeseci su boravili u [[Paris|Parizu]],a ljeto su proveli putovanjem kroz [[Bretagne|Breatgnu]] i [[Normandija|Normandiju]]. U Parizu je Marc provodio mnogo vremena u muzejima u kojima je kopirao slike, posebno djela antičkih slikara. Studirao je znamenitosti, često je bio u Notre Dame i promatrao gotički prozor na pročelju, zanimao se za japanske drvoreze, njihova tehnika i kompozicija ga je impresionirala. Osim toga je po prvi put vidio djela francuskih impresionista, posebno Maneta. Nakon povratka u [[München]] je razočaran napustio umjetnicku akademiju.
August Macke i Franz Marc su bili prijatelji čitavog života, dopisivali su se izuzetno intezivno o različitim pitanjima iz teorije umjetnosti. Bernhard Köhler mlađi je nekoliko slika Franza Marca poslao svom ocu, Bernhardu Köhleru starijem, koji se oduševio Marcovim radovima. Ubrzo je Bernhard Köhler posjetio slikara u njegovom atelijeu i kupio 1905. nastalu sliku ''Der tote Spatz (Mrtvi vrabac)''.[[Datoteka:Franz Marc, Der tote Spatz, 1905.jpg|mini|''Der tote Spatz, Mrtav vrabac'']]
Slika se nalazila na Marcovom radnom stolu, umjetnik se od nje vrtlo teško rastao. Ta je slika bila prva u bogatoj zbirci Bernharda Köhlera. <ref> Susanna Partsch: Marc, S. 21 f. </ref>
Osim toga je Bernhard Köhler finacijski podržavao Marca koji je živio na egzistencijalnom minimumu, slao mu je mjesecnomjesečno 200 Mraka, za uzvrat je dobio polovinu svih slika nastalih u tom periodu.
[[1912]]. je Marc imao prvu izožbu u Braklovoj galeriji. Izložio je više od 30 slika, gvaša i litografija. Još uvijek je pokušavao sklopiti brak sa Mariom Franck, otputovali su u London da bi se tamo po engleskom zakonu vjenčali, ali bez uspjeha. Usprkos tome su se od tada nazivali ženom i mužem.
 
[[Datoteka:Franz Marc-The Yellow Cow-1911.jpg|mini|''Die gelbe Kuh, Žuta krava'']]
Kasnije su se umjetnici von Jawlensky i [[Marianne von Werefkin]] pridružili ''Plavom Jahaču''.
Druga izložba je bila početkom [[1912]]., sa temom ''"Crno - Bijelo"''. Izložene su isključivo grafike i crteži, na izložbi je sudjelovao i [[Paul Klee]] te slikari iz umjetničke grupe [[Die Brücke]]. Franz Marc i [[Paul Klee]], koji su se tek na ovoj izložbi upoznali, njegovali su od tada blisko prijateljstvo.
August Macke i Franz Marc su otputovali u Pariz da bi tamo upoznali Roberta Delaunaya koji je sa slikama sudjelovao na izložbi ''Plavog Jahača''. Njegov [[Orfiski KubizamOrfizam]] je August Macke u potpunosti preuzeo dok je Franz Marc koristio tek neke stilske fragmente.
 
== Franz Marc i Else Lasker Schüler ==
Njihovo prijateljstvo je bilo vrlo blisko, oni su se do smrti ''Franza Marca'' dopisivali crtežima i slikama, Franz Marc je preuzeo slikovite simbole pjesnikinje i uklopio ih u svoje slike čime je stvorio svojevrsnu igru poetičkog dijaloga, kako ga naziva Ricarda Dick u katalogu slika Else Lasker Schüler "Die Bilder". <ref> Zitiert nach Ricarda Dick: Else Lasker-Schüler als Künstlerin. In: Else Lasker-Schüler. Die Bilder, S. 136.</ref> Na prvom konju iz ''"Kule"'' vidi se polumjesec i zvijezde, ili kako se on izrazio :''" ..u kožu su urezani hijeroglifi [...] do srži"''. Jedinstvenost ovog prijateljstva vidi Peter Klaus Schuster u ''"duploj dvonadarenosti"'', Franz Marc u poetičkom odgovoru na pisma Else Lasker Schüler u kojima ona nije samo pisala već i crtala. <ref> Franz Marc – Else Lasker-Schüler, Der blaue Reiter präsentiert Eurer Hoheit sein blaues Pferd, S. 6 </ref>
[[Datoteka:Franz Marc 028.jpg|mini|''Turm der Blauen Pferde, Kula plavih konja'']]
Else Lasker Schüler je u pismima bila Princ Jussf von Theben, po čarobnoj figuri iz njezine knjige ''"Theben"'',a Franz Marc je bio ''Der Blaue Reiter - Plavi Jahač''. Aquarell ''Der Turm der blauen Pferde''' ( Kula od plavih konja) bio je Novogodišnja čestitka i jedina je bojana skica [[1945]]. nestale slike. Else Lasker Schüler je nakon Marcove smrti [[1919]]. objavila njihova pisma u prvom djelu romana ''Der Malik''. Posveta u romanu glasi: ''Mojem nezaboravnom prijatelju Franzu Marcu/ Plavom Jahaču/ zauvijek''.
3. lipnja [[1913]] su Maria Franck i Franz Marc sklopili brak. U pismu javlja Kandinskom: " ''Žao mi je da sam vas i Kleea uskratio za zabavu bit moji kumovi na vjenčanju,-na minhenskom matičnom uredu igraju takvu komediju, ona preizlazi granice dozvoljenog i mogućeg.''"<ref> Wassily Kandinsky/Franz Marc: Briefwechsel. Hrsg. Klaus Lankheit, München 1983, S. 225</ref>
U kolovozu [[1914]]. su se Augut Macke i Franz Marc dobrovoljno prijavili u vojsku. Kao mnogi umjetnici i intelektualci tog vremena, tako su i Marc i Macke vjerovali u pozitivnost rata. August Macke je pao već dva mjeseca kasnije. Njegova je smrt teško pogodila Marca, ali nije ništa promjenila u njegovom mišljenju. U pismima sa fronta je očito da Evropu vidi kao bolesnika koji će tek ratom biti prosvjetljen i iscijeljen. Do otrežnjenja je došlo nešto kasnije. U listopadu [[1915]]. je napisao Lisbeth Macke da je rat:''"...najgnusniji ljudolov kojem smo se predali."'' <ref> Susanna Partsch: Marc, S. 88–90.</ref>
Pod utjecajem Vincenta Van Gogha nastala je slika ''Katzen auf rotem Tuch (Mačke na crvenoj marami)''
[[Datoteka:Marc-cats on a red cloth.jpg|mini|''Katzen auf dem roten Tuch, Mačke na crvenoj marami'']]
Nakon boravka u Berlinu gdje je vidio djela [[Fovizam|fovističkih]] slikara ([[HenryHenri Matisse]] i [[Kees van Dongen]]) nastala je slika ''Akt mit Katze'' (Akt sa mačkom). Model je bila Maria Marc. <ref>Katja Förster: Auf der Suche nach einem vollkommenen Sein. Franz Marcs Entwicklung von einer romantischen zu einer metaphysischen Interpretation. Dissertation an der Universität Karlsruhe 2000, S. 77 f.</ref>
[[Datoteka:Franz Marc 001.jpg|mini|lijevo|<center>''Akt mit der Katze, Akt sa mačkom'']]
[[1910]]. je Franz Marc našao svoj stil.
''„ Pokušavam se uživjeti u drhtanje i tok krvi prirode, njezin tok u stablima, u životinjama, u zraku (..) Kako vidi konj ovaj svijet, ili orao, srna, pas? Ova naša bijedna i bezdušna konvencija po kojoj su životinje samo dio prirode kojeg ne primjećujemo umjesto da suosjetimo sa dušom životinja i razumijemo ih. (...) Mi nećemo više slikati šumu ili konja kako nam se sviđa ili kako nam odgovara već kakvi su stvarno; kako se šuma i konj osjećaju, njihovo biće iza slike koju mi vidimo. ..Moramo naučitit životinje i biljke vidjeti drugim očima, razumjeti ih i naš odnos prema njima izraziti u našoj umjetnosti"''.<ref> Zitate Franz Marc in: Partsch 1993, S. 38-39)</ref>
Marcove boje su postale svjetlije i punije, površina je naglašena bez impresionistickog rašclanjivanja boja.
Do tada statične plohe postju dinamične, duktus kista ritmičniji. Krajolici u njegovim slikama nisu više samostalni motivi već životni prostor životinja koje stoje u središtu njegove pažnje. One istiskuju čovjeka i preuzimaju njegovu ulogu, predstavljajući sve ono šta čovjek u Marcovim ocima nije: "čist", "izvoran","istinit" i " lijep".
''" Loši ljudi oko mene (posebno muškarci) nisu bili u stanju probuditi moje istinske osjećaje, dok je nesvjesna nevinost životinja sve dobro u meni pokrenula.''" pisao je ''Marc'' svojoj ženi .<ref>Dietmar Elger "Expressionismus-Eine deutsche Kunstrevolution"</ref>Iz godine u godinu su slike sve jednostavnije, on reducira linije na minimum. U potrazi za onim šta je Kirchner u njegovim slikama definirao kao hijeroglife, izbjegavao je svaku slučajnost, ''" niti jednu liniju nije moguće izbrisati, dodati ili pomaknuti "'' bez da slika izgubi svoj smisao i oblik. Njegove u početku jos naturalističke boje je pod utjecajem slikara ''Deraina'', ''Maurice de Vlamnick'' i ''Dougena'' po prvi put promjenio, njegove su boje autonomni element koji ritmički dijeli prostor. ''"Pferd in der Landschaft", Konj u krajoliku'' je prva slika u kojoj drugačije primjenjuje boje.
[[Datoteka:Marc-horse in a landscape.jpg|mini|desno|<center>''Pferd in der Landschaft, Konj u krajoliku'']]
Kratko prije rata [[1914]]. naslikao je 4 slike koje treba vidjeti kao cijelinu: "Heitere Formen", "Spielende Formen", "Kämpfende Formen", i "Zerbrochene Formen". Već u njihovim nazivima je sadržana nova sloboda stvaranja. Ovim slikama profetizira rat; u slici "Kämpfende Formen" je krajolik skoro neprimjetan, slikom dominiraju dvije velike sile u crnoj i crvenoj boji koje se dinamično kovitlaju i isprepleću te dijele sliku dijagonalno u svijetlu i tamnu zonu.
Posljednja slika je umjetnika je bila''"Rehe im Walde II"'', izuzetno abstraktno i reducirano pokazuje tri srne na proplanku.
 
 
 
== Slike ==
* [[1902]]: ''Moorhütten im Dachauer Moos'', ulje na platnu, [[Franz Marc Museum]], Kochel
* [[1904]]: ''Indersdorf'', ulje na platnu, [[Städtische Galerie im Lenbachhaus]], [[München]]
* [[1905]]: ''Der tote Spatz'', ulje na platnu, u privatnom vlasništvu
* [[1905]]: ''Kleine Pferdestudie II'', ulje na platnu, Franz Marc Museum, Kochel
* [[1906]]: ''Zwei Frauen am Berg'', ulje na platnu, Franz Marc Museum, Kochel
* [[1906]]: ''Sitzende Bäuerin mit Huhn im Schoß'', kreda u boji, [[Schloßmuseum Murnau]]
* [[1907]]: ''Elefant'', kreda, [[Hamburger Kunsthalle]], Hamburg
* [[1907]]: ''Frau im Wind am Meer'', ulje na kartonu, Franz Marc Museum, Kochel
* [[1908]]: ''Lärchenbäumchen'', ulje na platnu, [[Museum Ludwig]], [[Köln]]
* [[1908]]: ''Springender Hund'', ulje na platnu, Städtische Galerie im Lenbachhaus. [[München]]
* [[1909]]: ''Kleines Pferdebild'', ulje na platnu, Franz Marc Museum, Kochel
* [[1909]]: ''Rehe in der Dämmerung'', ulje na platnu, Städtische Galerie im Lenbachhaus, [[München]]
* [[1909]]/10: ''Katzen auf rotem Tuch'', ulje na platnu, u privatnom vlasništvu
* [[1910]]: ''Pferd in der Landschaft'', ulje na platnu, [[Museum Folkwang]], [[Essen]]
* [[1910]]: ''Akt mit Katze'', ulje na platnu, Städtische Galerie im Lenbachhaus, München
* [[1910]]: ''Weidende Pferde I'', ulje na platnu, Städtische Galerie im Lenbachhaus, [[München]]
* [[1910]]: ''Rote Rehe I'', ulje na platnu, u privatnom vlasništvu
* [[1911]]: ''Die kleinen blauen Pferde'', ulje na platnu, [[Staatsgalerie Stuttgart|Staatsgalerie]], [[Stuttgart]],
* [[1911]]: ''Der Stier'', ulje na platnu, [[Solomon R. Guggenheim Museum]], [[New York City|New York]]
* [[1911]]: ''Blaues Pferd I'', ulje na platnu, Städtische Galerie im Lenbachhaus, München
* [[1911]]: ''Liegender Hund im Schnee'', ulje na platnu, [[Städelsches Kunstinstitut]], [[Frankfurt am Main]]
* [[1911]]: ''Die großen blauen Pferde'', ulje na platnu, [[Walker Art Center]], [[Minneapolis]] / [[Minnesota]]
* [[1911]]: ''Die kleinen blauen Pferde'', ulje na platnu, [[Staatsgalerie Stuttgart]], [[Stuttgart]]
* [[1911]]: ''Rehe im Schnee'', ulje na platnu, Städtische Galerie im Lenbachhaus, [[München]]
* [[1911]]: ''Bildnis Henri Rousseau'', slika na staklu, Städtische Galerie im Lenbachhaus, [[München]]
* [[1911]]: ''[[Die gelbe Kuh]]'', ulje na platnu,[[ Solomon R. Guggenheim Museum]], [[New York City|New York]]
* [[1911]]: ''Hocken im Schnee'', ulje na platnu, Franz Marc Museum, Kochel
* [[1912]]: ''Kleine gelbe Pferde'', ulje na platnu, Staatsgalerie Stuttgart, [[Stuttgart]]
* [[1912]]: ''Der Tiger'', ulje na platnu, Städtische Galerie im Lenbachhaus, [[München]]
* [[1912]]: ''Zwei Katzen, blau und gelb'', ulje na platnu, [[Kunstmuseum Basel]], [[Basel]]
* [[1912]]: ''Im Regen'', ulje na platnu, Städtische Galerie im Lenbachhaus, [[München]]
* [[1912]]: ''Rote Rehe II'', ulje na platnu, [[Pinakothek der Moderne]], [[München]]
* [[1912]]: ''Schweine'', ulje na platnu, u privatnom vlasništvu
* [[1912]]: ''Schafe'', ulje na platnu, [[Saarlandmuseum]], [[Saarbrücken]]
* [[1912]]: ''Das Äffchen'', ulje na platnu, Städtische Galerie im Lenbachhaus, [[München]]
* [[1912]]: ''Reh im Klostergarten'', ulje na platnu, Städtische Galerie im Lenbachhaus, [[München]]
* [[1912]]: ''Im Regen'', 1912. ulje na platnu, Städtische Galerie im Lenbachhaus
* [[1912]]: ''Das blaue Pferdchen'', ulje na platnu, [[Saarlandmuseum]], [[Saarbrücken]]
* [[1913]]: ''Die verzauberte Mühle'', ulje na platnu, [[Art Institute of Chicago]], [[Chicago]]
* [[1913]]: ''[[Tierschicksale]]'', ulje na platnu, Kunstmuseum Basel, [[Basel]]
* [[1913]]: ''Füchse'', ulje na platnu, [[Museum Kunstpalast]], [[Düsseldorf]]
* [[1913]]: ''Der Mandrill'', ulje na platnu, Pinakothek der Moderne, [[München]]
* [[1913]]: ''Drei Katzen'', ulje na platnu, [[Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen]], [[Düsseldorf]]
* [[1913]]: ''Bild mit Rindern'', ulje na platnu, Pinakothek der Moderne, [[München]]
* [[1913]]: ''Schlafendes Pferd'', vodena boja i tinta na papiru
* [[1913]]: ''Rehe im Wald I'', ulje na platnu,[[ Phillips Collection]], [[Washington]]
* [[1913]]: ''[[Der Turm der blauen Pferde]]'', ulje na platnu, nestala 1945.
* [[1913]]: ''Die blauen Fohlen'', ulje na platnu, [[Kunsthalle in Emden]], [[Emden]]
* [[1913]]: ''Kleine Komposition I'', ulje na platnu, u privatnom vlasništvu
* [[1914]]: ''Landschaft mit Haus, Hund und Rind'', ulje na platnu, u privatnom vlasništvu
* [[1914]]: ''Zerbrochene Formen'', ulje na platnu, Solomon R. Guggenheim Museum, [[New York]]
* [[1914]]: ''Kleine Komposition II'', ulje na platnu, Sprengel Museum, Hannover
* [[1914]]: ''Kleine Komposition III'', ulje na platnu,[[Osthaus Museum Hagen|Osthaus Museum]], [[Hagen]]
* [[1914]]: ''Kleine Komposition IV'', Franz Marc Museum, Kochel
* [[1914]]: ''Tirol'', ulje na platnu, Pinakothek der Moderne, [[München]]
* [[1914]]: ''Rehe im Walde II'', ulje na platnu, [[Staatliche Kunsthalle Karlsruhe|Staatliche Kunsthalle]], [[Karlsruhe]]
 
== Skulpture ==
* [[1908]]/09: ''Zwei Pferde'', bronca, Moritzburg (Halle), Stiftung Moritzburg
== Grafike ==
* [[1911]]/12: ''Ruhende Pferde'', drvorez, [[Albertina (Wien)|Albertina]], [[Wien]]
* [[1912]]: ''Versöhnung'', drvorez
* [[1912]]: ''Schlafende Hirtin'', drvorez, [[British Museum]], [[London]]
* [[1913]]: ''Geburt der Pferde'', drvorez, Staatlich Graphische Sammlung, [[München]]
* [[1913]]: ''Geburt der Wölfe'', drvorez, Stiftung Moritzburg Kunstmuseum des Landes Sachsen-Anhalt, Sammlung Kracht
 
== Literatura ==
* [[Klaus Lankheit]]: '' Der Blaue Reiter, Herausgegeben von Wassily Kandinsky und Franz Marc. Dokumentarische Neuausgabe.'' München/Zürich 1984.
* [[Wassily Kandinsky]], [[Franz Marc]]: ''Der Blaue Reiter. Dokumentarische Neuausgabe''. Piper, München 2004, ISBN 978-3-492-24121-2
* [[Cathrin Klingsöhr-Leroy]]: ''Zwischen den Zeilen – Dokumente zu Franz Marc''. Hatje, Ostfildern, 2005, ISBN 3-7757-1595-9
* Klaus Lankheit (Hrsg.): ''Franz Marc. Schriften''. DuMont, Köln 1978, ISBN 3-7701-1088-9
* Klaus Lankheit (Hrsg.) ''Wassily Kandinsky. Franz Marc. Briefwechsel. Mit Briefen von und an Gabriele Münter und Maria Marc''. Piper, München 1983, ISBN 3-492-02847-0
* [[Else Lasker-Schüler]], Franz Marc: ''Mein lieber, wundervoller blauer Reiter. Privater Briefwechsel''. Hrsg. von Ulrike Marquardt. Artemis & Winkler, Düsseldorf 1998, ISBN 3-538-06820-8
* [[Wolfgang Macke]] (Hrsg.): '' August Macke. Franz Marc. Briefwechsel'', Köln 1964
* Franz Marc: ''Briefe aus dem Feld''. Erstveröffentlichung 1920. Piper, München 2000, ISBN 978-3-492-10233-9
** Franz Marc: ''Briefe aus dem Feld''. 1914–1916. Mit einer Einführung von Cathrin Klingsöhr-Leroy. Allitera, München 2014, ISBN 978-3-86906-621-9
* Peter-Klaus Schuster: '' Franz Marc, Else Lasker-Schüler, Der Blaue Reiter präsentiert Eurer Hoheit sein Blaues Pferd, Karten und Briefe.'' München 1987
* Bernd Fäthke: ''Marianne Werefkin – „des blauen Reiterreiterin“''. In: ''Marianne Werefkin, Vom Blauen Reiter zum Großen Bären'', Ausstellungskatalog, Städtische Galerie Bietigheim-Bissingen 2014, ISBN 978-3-927877-82-5 <small> (Auf S.&nbsp;24 findet sich eine bislang unbekannte Briefstelle von Maria Marc; auf den Seiten 55&nbsp;ff. ist ein bislang unbekannter Briefwechsel zwischen Marc und Werefkin zu finden.)</small>
* [[Alois Schardt (Kunsthistoriker)|Alois Schardt]]: ''Franz Marc''. Rembrandt-Verlag, Berlin 1936, S. 161–175 Werkverzeichnis
* Annegret Hoberg, Isabelle Jansen: ''Franz Marc. Werkverzeichnis, Bd. I, Gemälde''. Beck, München 2003, ISBN 3-406-51142-2
* Annegret Hoberg, Isabelle Jansen: ''Franz Marc. Werkverzeichnis, Bd. II, Aquarelle, Gouachen, Zeichnungen, Postkarten, Hinterglasmalerei, Kunstgewerbe, Plastik''. Beck, München 2004, ISBN 978-3-406-51140-0
* Magdalena M. Moeller: ''Franz Marc. Zeichnungen und Aquarelle''. 2. Aufl. Hatje, Stuttgart 1989, ISBN 3-7757-0278-4
* [[Rudolf Probst (Kunsthändler)|Rudolf Probst]] (Hrsg.): ''Franz Marc''. Städtische Galerie im Lenbachhaus München. Ausstellungskatalog, München 1963
* Rosel Gollek: ''Der Blaue Reiter im Lenbachhaus München''. Katalog der Sammlung in der Städtischen Galerie, München 1974
* Klaus Lankheit: '' Franz Marc. Sein Leben und seine Kunst.'' DuMont, Köln 1976, ISBN 3-7701-0295-9
* Annegret Hoberg: ''Maria Marc. Leben und Werk 1876–1955'', Städtische Galerie im Lenbachhaus, München 1995
* Sigrid Gräfin von Strachwitz: ''Franz Marc und Friedrich Nietzsche. Zur Nietzsche-Rezeption in der bildenden Kunst'', Dissertation, Bonn 1997
* [[Susanna Partsch]]: ''Marc''. 9. Auflage, Taschen Verlag, Köln 2009, ISBN 3-8228-5585-5
 
== Vanjske poveznice ==
81

uređivanje

Navigacijski izbornik