Elzas

Izvor: Wikipedija
Jump to navigation Jump to search
Elzas
Alsace
Položaj Elzasa u Francuskoj
Departmani Bas-Rhin (67)
Haut-Rhin (68)
Prefektura Strasbourg
Ukupno stanovnika 1 794 000 stanovnika
(2004)
Gustoća 217 stanovnika/km2
Površina 8 280 km2
Broj okruga 13
Broj kantona 75
Broj općina 903
Predsjednik
regionalnog vijeća
Philippe Richert
(UMP) (2010-)

Elzas (fra. Alsace; nje. Elsass) je pokrajina Francuske koja sadrži dva departmana: Bas-Rhin na sjeveru i Haut-Rhin na jugu. Glavno mjesto je Strasbourg koji je ujedno i najveći grad. Elzas je u početku bio dio Svetog Rimskog Carstva (njemački: Heiliges Römisches Reich, latinski: Sacrum Romanum Imperium) i postupno je prešao pod francusku vlast, da bi u 17. stoljeću postao pokrajina Francuske. Pokrajina se nalazi na krajnjem istoku Francuske i graniči s Njemačkom i Švicarskom.

Zemljopis[uredi VE | uredi]

Planine Vosges i dolina d'Alsace

Elzas pokriva površinu od 8280 km² što ga čini najmanjom pokrajinom u kontinentalnoj Francuskoj. Teritorij je 190 km dugačak i 50 km širok i čini 1,5 % površine Francuske. Na istoku pokrajine se nalazi rijeka Rajna, a na zapadu planine Vosges. Pokrajina na sjeveru i istoku graniči s Njemačkom, a na jugu sa Švicarskom. Na jugozapadu graniči s pokrajinom Franche-Comté, a na zapadu s pokrajinom Lorenom. Krajolik je većinom šumski, uz nekoliko dolina. Najviša točka pokrajine je Grand Ballon sa 1424 m (bivši Ballon de Guebwiller), koji se nalazi u departmanu Haut-Rhin. Elzas ima polukontinentalnu klimu s hladnim i suhim zimama i vrućim ljetima. Grad Colmar je najsuši grad u Francuskoj s godišnjim padalinama od 550 mm.

Povijest[uredi VE | uredi]

Elzaške poštanske marke za vrijeme nacističke okupacije

U davna vremena Elzas su nastanjivala nomadska plemena, da bi se 1500. pr. Kr. na to područje počeli doseljavati Kelti. Godine 58. pr. Kr. Rimljani su napali Kelte i Elzas pretvorili u centar vinske kulture. Na tom su području Rimljani podigli brojne utvrde i vojne kampove. Padom Rimskog Carstva područje Elzasa preuzeli su prvo Alamani, a od 5. stoljeća Franci. S vremenom je Elzas postao dio Svetog Rimskog Carstva Njemačkog Naroda i bio je pod upravom Habsburgovaca. Godine 1336. i 1339. bili su veliki progoni Židova koje su krivili za kugu, lošu žetvu i jake zime. Veći dio Elzasa je ustupljen Francuskoj 1648. na kraju Tridesetogodišnjeg rata. Elzas i Lorraine ustupljeni su Njemačkom Carstvu poslije Francusko-pruskog rata. Elzas je ostao dio Njemačke do kraja Prvog svjetskog rata kada je vraćen Francuskoj Ugovorom u Versaillesu. Poslije Prvog Svjetskog rata regionalna vlada Elzasa i Lorene proglasila je neоvisnost, da bi tjedan dana poslije Francuzi anektirali oblast. Pokrajina je ponovno pripojena Njemačkoj 1940, za vrijeme Drugog Svjetskog rata. 1944. Francuska je ponovno anektirala pokrajinu nakon što su 23. studenog 1944. trupe generala Leclerca oslobodile Strasbourg.

Stanovništvo[uredi VE | uredi]

Stanovništvo Elzasa porast će za 12,9% do 19,5% između 1999. i 2030. godine. S gustoćom od 209/km² Elzas je treća najnaseljenija pokrajina kontinentalne Francuske. Stanovništvo je većinom germanskog porijekla.


Ekonomija[uredi VE | uredi]

Tramvaj u Strasbourgu, na trgu Broglie

S BDP-om od 24.804 € po stanovniku, ovo je druga najbogatija regija u Francuskoj. Veći BDP od Elzasa ima samo Île-de-France. 68% radnih mjesta otpada na usluge, a 25% na industriju, što pokrajinu čini industrijski najrazvijenijom regijom u Francuskoj.

Poznati Elzašani[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]


Flag of France.svg Portal Francuske – Pristup člancima s tematikom o Francuskoj.